időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Röviden

MTI
2003.04.27. 23:00

Időközi választások negyven településen
Negyven településen tartottak tegnap, a törvény szabta hat hónapos moratórium leteltével időközi önkormányzati választásokat. A helyi képviselőkre leadott voksok mellett huszonhat polgármestert, ezenkívül öt cigány és egy német kisebbségi önkormányzatot kellett újraválasztani. Az urnákat este hétkor zárták, az eredmények lapzártánk után váltak ismertté. (MN)
Mádl Ferenc kitüntetése
A Magyar Professzorok Világtanácsa (MPV) Pro Universitate et Scientia kitüntetést adományozott Mádl Ferenc köztársasági elnöknek oktatói, kutatói, tudományos munkásságáért. Az öt éve alakult MPV hét végi ülésén megállapodtak az anyaországi, határon túli és más államokban élő professzorok és tudományos intézmények együttműködéséről. (MTI)
A kitelepített németek emlékére
A Győr-Moson-Sopron megyei németség 1946-os kitelepítéséről emlékeztek meg szombaton Mosonszolnokon. Az egykori Moson megyéből több mint tízezer embert telepítettek ki, 1946 tavaszán tizenegy vonat indult Németországba az elűzöttekkel. (MTI)
MDF: Kuncze Gábor kérjen bocsánatot
Az MDF bocsánatkérésre szólította fel Kuncze Gábort, mert az SZDSZ elnöke blöffnek nevezte a 2012-es olimpia budapesti megrendezésének gondolatát. Gémesi György, az ellenzéki párt alelnöke szerint nem is várható más a nemzeti „középszerűség” kormányának koalíciós pártelnökétől. (MTI)
Morális bukás Kőbányán
A Fidesz kőbányai elnöksége szerint a kerület vezetése morálisan megbukott, hiába lép vissza a törvénysértő önkormányzati rendelettől, amely 13, illetve 12 havi juttatást állapít meg a szocialista polgármester és az alpolgármesterek részére. Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala szerint törvénysértő a juttatásokról szóló önkormányzati rendelet. (MTI)
Gusztos más drogpolitikát akar
A magyar politikusok közül elsőként Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő csatlakozik ahhoz a nemzetközi kampányhoz, amelynek az a célja, hogy „ésszerű” drogpolitika kialakítására és életbeléptetésére ösztönözze a kormányokat. Gusztos részt vesz vasárnap a marihuána fogyasztásának tiltása elleni megmozduláson. (MTI)
Média és választás
A média szerepe a választásokon, illetve az elektronikus szavazás jövője lesz a fő témája a Kelet-közép-európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO) októberi londoni konferenciájának – mondta Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, az egyesület főtitkára. Az ACEEEO végrehajtó bizottságának Londonban tartott értekezlete után Tóth Zoltán közölte: az első témakörben különösen a közép- és kelet-európai közszolgálati média problémáit vetik fel a választási szakértők konferenciáján. (MTI)
Nincs megállapodás
Továbbra sincs megegyezés az érdekképviseletek és a kormány között a fegyveres és rendvédelmi szféra 2003. évi bérhelyzetének rendezéséről – mondta Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára annak kapcsán, hogy egyes sajtóhírek szerint megegyezés közeli állapotra jutottak. Közölte: a tárgyalások folynak, de nem történt érdemi előremozdulás a rendfokozati szorzószám 0,6 százalékkal való emelésének ügyében. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.