Az OTP tovább terjeszkedik

Az OTP árának mozgásához két tényező járult hozzá az első fél évben. Az itthon piacvezető hitelintézet tovább terjeszkedett a bolgár DSK Bank megvásárlása révén, első embere pedig május végén nagyszabású sajátrészvény-tranzakcióba kezdett.

2003. 07. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei év első felében ismét terjeszkedni tudott az OTP Bank: május 20-án Szófiában aláírták azt a szerződést, amelynek révén az itthon piacvezető hitelintézet 311 millió euróért a bolgár DSK Bank tulajdonosa lett.

A DSK Bulgária második legerősebb pénzintézete. Az első negyedév végén a bank mérlegfőösszege meghaladta a 2,1 milliárd, saját tőkéje pedig a 270 millió bolgár levát. Az egymilliárd levához közelítő nettó hitelállomány mellé 1,774 milliárd levát elérő betétállomány társult, az adózás utáni eredmény pedig több mint 14 millió leva volt a negyedév végén.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az aláírást követően mindkét fél szempontjából kedvezőnek nevezte az üzletet: véleménye szerint az eladó az elért árral lehet elégedett, az ötéves üzleti tervben megfogalmazott célok alapján pedig jól járt a vevő OTP is. Az OTP – a várható fejlesztések miatt – nagyjából hároméves távon számol jelentős profitbővüléssel.

Az OTP-nek nem vette el az étvágyát az újabb, sikeres akvizíció: vezetői megerősítették a további terjeszkedési terveket: a következő célpont a Postabank, amelyért több szereplő is verseng. A sikeres tranzakció időpontjában féléves csúcson járt az OTP tőzsdei árfolyama: az üzletkötés körüli napokban 2500 forint közelében mozgott.

Nem sokkal a sikeres üzlet után már Csányi Sándor nagyszabású részvénytranzakcióira figyelt a piac: az OTP első embere május 22-én, 23-án és 26-án a tulajdonában levő törzsrészvényekből összesen 491 205 darabot értékesített. A bank közlése szerint Csányi tulajdonosi portfóliójának diverzifikálását kizárólag magánjellegű okok indokolták. Az elnök-vezérigazgató tulajdonában a fenti tranzakciók után 1 574 945 darab részvény maradt. A sajátrészvény-tranzakciókat követően az OTP árfolyama csökkenésnek indult, és június közepén 2150 forintos mélypontot ért el.

Az azóta eltelt szűk egy hónap alatt nagyjából 200 forintot drágult a papír: az árfolyam további alakulását részben meghatározhatja a továbbiakra tervezett akvizíciók sikere is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.