Együtt a korrekcióval

2003. 07. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezen, de magukhoz tértek a tőzsdék – ez tűnt ki a tegnapi tőzsdei kereskedésekből: a Nikkei 3,16 százalékkal erősödött, és jól szerepelt a DAX és az FTSE is. A japán tőzsdét továbbra is a kedvezőbb – fellendülési jeleket mutató – gazdasági kilátások mozgatták. A befektetők optimisták a növekedési lehetőségeket tekintve, amit a Bank of Japan Tanakan jelentése okozott.
Nem tétlenkedtek az amerikai befektetők sem: a nyitást követve gyors vételi hullám indukálódott, amely a Dow és a Nasdaq kurzusát magasra rántotta. Az első óra elteltével a Nasdaq már egyszázalékos nyereségben volt. Elemzők elmondták, hogy a korrekciós hatásokon túl a gyáriparnak adott új megrendelések 0,4 százalékos növekedése is sokat lökött a hangulaton. Az elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak az áprilisi 2,9 százalékos visszaesést követően. A Wall Streeten megdöbbenést okozott az a PeopleSoft-bejelentés, hogy a cég megemelte idei évi második negyedéves részvényeire eső nyereségvárakozását.

Budapesten a nemzetközi eseményekkel párhuzamosan zajlottak a tőzsdei események, a BUX nyitás után 7891 pontig emelkedett, majd szűk, 30 pontos sávban mozgott egész nap. Záráskor a hazai tőzsdebarométer 7877 ponton, 73 ponttal előző szintje felett került a partvonalon túlra. A forgalom 6,25 milliárd forintra esett vissza. A legjobban szereplő részvény a kedvező híreket publikáló, de igen spekulatív Humet lett. A Humet még kedden közölte, hogy három nemzetközi céggel kötött szerződést. A hírt az elemzők mosolyogva vették tudomásul.

A gyengülők között lehetett felfedezni a Rába papírjait. A győri társaság részvényei azért kerülnek az értékesítettek közé, mert a cég új menedzsmentjének pontos szándékai még nem ismertek, annyit lehet tudni, hogy a Rába igazgatósága támogatja Pintér István programját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.