Keresik a kárpótlási jegyeket

2003. 07. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen két hete, hogy elkezdődött a Forrás Rt. részvényeinek kárpótlási jegyekre való cseréje. A Forrás Rt. elnök-vezérigazgatója, Patonai József akkor azt nyilatkozta, hogy nagyon bízik a csere sikerében, hiszen az általa vezetett társaság mindent meg kíván tenni azért, hogy vonzó célpont legyen a kárpótlási jegyek tulajdonosai számára. A Forrás célja egy jól átlátható, sikerorientált nyilvános tőzsdei cég létrehozása, ennek érdekében történtek meg az alapszabályi változtatások, és e célért tevékenykedik a menedzsment. A tőzsdére kerülés, így a kárpótlásijegy-csere alapfeltétele volt, hogy a társaságnak legyen készpénz ellenében kibocsátott részvénye. A társaság ezt úgy oldotta meg, hogy létrehozta az egydarabos C sorozatú részvényét.

Összesen huszonegy naptári napot kaptak a kárpótlási jegyek tulajdonosai, hogy becseréljék részvényeiket. Polacsek Csaba, a csere fő szervezője, a CAIB vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a jegyzési időszak első hetében alacsonyabb érdeklődés mutatkozott a jegycsere iránt, de a kocka fordult, és mára sokan kívánnak Forrás-részvénytulajdonosok lenni. Polacsek Csaba a jegyzés menetéről elmondta: a jegyzők igen nehézkesen értik meg, hogy milyen okiratokra van szükség a cseréhez, így néha kisebb tömeg jelenik meg a jegyzési helyeken.

Az ÁPV Rt. a csere, illetve a jegyzési időszak pontos idejének bejelentésekor hangsúlyozta: nem kívánnak újabb ajánlatot tenni a kárpótlási jegyek tulajdonosainak. A kárpótlási jegyek bevonását ezzel lezártnak tudják be, amit többször hangoztatott már László Csaba pénzügyminiszter is. A brókerek és az értékpapír-piaci elemzők azt nyilatkozták, hogy a be nem cserélt kárpótlási jegyeket nem lehet kivonni a forgalomból, feltehetően nem is törekszik erre a kormány, azonban a lehető legtöbb jegyet be kívánják vonni a mostani tranzakcióval. Az elemzők azt mondták, hogy a kárpótlási jegy még vélhetően évekig a tőzsde és a tőzsdén kívüli kereskedések szereplői közé tartozhat, sokáig fognak még spekulálni rá.

A mostani akcióban a Forrás-részvények kárpótlási jegyek ellenében történő cseréjére az ország 140 különböző bankfiókjában van mód. A Forrás az első körben tulajdonosainak készpénzért értékesítette az egy darab C sorozatú részvényét; jegyzése kétszeres túljegyzés mellett lezajlott. A vevők között három társaság szerepelhetett: az ÁPV Rt., a Pannonia Filmstúdió vagy a Nemzeti Tankönyvkiadó. Vélhetően az ÁPV Rt. nem szállt ringbe a C sorozat egyetlen tagjának megszerzéséért vívott küzdelembe.

Az A sorozatú törzsrészvények és B sorozatú osztalékelsőbbségi részvények tőzsdei bevezetését kérelmezte a múlt pénteken a Forrás Rt., mivel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jóváhagyta a tőzsdére vitelt, így vélhetően a néhány éves kihagyás után újabb taggal bővül – az amúgy egyre jobban szűkülő – tőzsdei cégek sora. A felhívás szerint az 1000 forint névértékű A és a B sorozatú részvényeket a befektetők egy darab 1000 forint névértékű kárpótlási jegyért szerezhetik meg. Az alanyi kárpótoltak a jegyzés során elsőbbséget élveznek, ezt a jogukat a jegyzési ív eredeti példányával, lakcímes személyi azonosítójukkal és adókártyájukkal élvezhetik.

A jegyzéssel 4,601millió darab A sorozatú törzsrészvényt és 4 millió darab B osztalékelsőbbségi részvényt bocsátanak ki. A Forrás Rt. a korábban meghirdetett transzparencia (átláthatóság) jegyében, valamint racionális keretek között tevékenykedik, ezt mutatja, hogy a kisebb mértékű, de nagy haszonnal értékesíthető tulajdonokat eladja, ezzel is növelve a cég átláthatóságát. A Forrás utoljára a cukorgyári csomagot és a Kontúr Kereskedelmi Rt.-ben lévő kisebbségi részét értékesítette azon az áron, amin az állam beapportálta a cégbe.

A Forrás Rt. főtevékenysége vagyonkezelés és befektetés, ennek jegyében a magyar állam a tulajdonában álló jó néhány jelentős vezető magyar cég részesedéssel tőkésítette fel a vállalatot. Jelenleg olyan, stratégiai szempontból jelentős vállalatban bír részesedéssel a Forrás Rt., mint az Antenna Hungária egy része, a Mol, a Richter és a Hungaropharma. Patonai József a jegyzési időszak megkezdése előtt hangoztatta, hogy a Forrás Rt. nagy biztonságú és jelentős hozamot produkáló befektetésekben érdekelt, azonban csak ésszerű keretek között hajlandóak befektetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.