Napi csúcson a BUX

2003. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhe emelkedés jellemezte tegnap a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedését, a piac főként a Matáv, a Mol és az utolsó pillanatokban magához térő OTP erősödésének köszönhette felfutását. A BUX tízpontos csökkenéssel nyitott, majd többlépcsős emelkedéssel 8247,33 pontig javult, és ezen a szinten, 100,58 pontos növekedéssel zárt. A forgalom 6,43 milliárd forint lett, ebből a legnagyobb részt, 2,641 milliárd forintot a 22 forinttal dráguló Matávra kötötték. A vezető részvények közül a Mol 120 forinttal, az OTP 11 forinttal erősödött. A brókerek elmondták, hogy az OTP-papírokra az utolsó pillanatokban érkeztek meg a vevők, az indoklás az volt, hogy a piac jobbára besszre játszott, majd a zárás előtt a spekulánsok vételekkel zárták a short pozícióikat, így kénytelenek voltak vásárolni, s ez drágulást gerjesztett a tőzsdén. A kis kapitalizációjú papíroknak a tegnapi nap nem kedvezett, a Zalakerámia esetében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felvásárlási ajánlatra vonatkozó határozata jóváhagyta a Zalakerámia megvásárlását, így a kerámiagyártó részvényei 50 forinttal gyengültek. A Zalakerámia-ügyben az elemzők azt nyilatkozták, hogy a következő napokban a cég részvényei lefelé fognak mozogni, de a főtulajdonosok vélhetőleg a jelenlegi részvénymennyiséggel nem fognak megelégedni, így a tőkepiacon keresztüli részvényvásárlás lehet a következő lépcső a kerámiagyártó cég életében. Hasonlóan lefelé mozgott a BorsodChem, a Brau Union, a Pannonplast és a Synergon kurzusa is.
A nemzetközi tőkepiacokon napközben drágultak az árfolyamok, de az amerikai nyitásokat követő gyengülési hullám a DAX és az FTSE kurzusát is letörte. A DAX-ra nagyban hatott az a Siemens-bejelentés is, hogy a német társaság mobiltelefonokat gyártó üzletágánál az év végéig 2300 főt bocsátanak el, a bejelentés hatására a Siemens 0,58 százalékkal gyengült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.