8100 pont alatt a BUX

2003. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előző zárószintjén, 8220 ponton nyitott a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX index, és az első percektől kedve folyamatos gyengülést mutatott. A BUX a kereskedés első másfél órájában 8140 pontig esett, majd egy rövidebb korrekció után tovább zuhant. A kereskedés utolsó negyedében tovább gyengültek a részvényárak, ez a csökkenési hullám a tőzsdeindikátort sem kímélte. A BÉT kurzusa végül napi mélypontján, 8096 ponton zárt, ami 124,63 pontos csökkenésnek felelt meg. A forgalom alig érte el az 5,6 milliárd forintot, ebből 3,064 milliárd forintot az OTP papírjaira kötöttek. Nagy volt az eladási nyomás a Molon is: az olajipari papírokra 1,23 milliárd forintnyi forgalmat regisztráltak. Tőzsdezárás után közölte a Mol, hogy a Beopetrol 79,53 százaléknyi részét megcélzó privatizációra ajánlatot nyújtott be. Szakértők szerint a Mol jugoszláviai megjelenése újabb fordulatot hozhat az OMV-vel történő párharcban.
A nap nyertese a Danubius lett, 3,1 százalékos drágulásával. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy a nemzetközi tőkepiacokon jelentkező erózió a magyar tőzsdére is nyomást gyakorolt, a befektetők főként a vezető részvények papírjait adták el, de néhány nagyobb forgalmat bonyolító papírt – a BorsodChemet, a Zalakerámiát vagy a Brau Uniont – sem kedveltek a spekulánsok. A Matáv és a Richter „csak” 1,7 és 0,6 százalékkal lett olcsóbb. Ezek a gyengülések mérsékeltebbek voltak, mint a kereskedés végén tapasztalt BIF- vagy Econet-papírok 4-5 százalék körüli zuhanása. A Matáv közepes mértékű beesését nagyban segítette az is, hogy a távközlési cég a kormánytól 3,2 milliárd forintnyi adókedvezmény igénybevételét engedélyezte a széles sávú internet-hozzáférés fejlesztésére.
A magyar piac mellett a német és a brit tőzsdén is erőteljes gyengülési hullám alakult ki, a délután nyitó amerikai piacok azonban helyre rakták a visszaeséseket. Az amerikai parketten júniusban nem változtak a raktárkészletek, de
a nagykereskedelmi eladások ugyanakkor 1,5 százalékkal növekedtek. A vállalati szférából a Cisco Systems és az EasyJet légitársaság adatai keltettek nagyobb érdeklődést a tőzsdéken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.