Adatátvitelre épülő szolgáltatások

A mobiltelefonok gyors elterjedésének köszönhetően a hangátvitel, azaz a hagyományos beszélgetések terén is egyre inkább a vezeték nélküli kommunikáció válik meghatározóvá. A hang azonban csak az első lépés egy új mobilvilág felé, amely a jelenleginél érdekesebb, összetettebb, és alapvetően az adatátvitelre épül.

2003. 08. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen gondolták a GSM-telefonok megjelenésekor, hogy alig egy évtized múltán több mint hétmillióan használják ezt a távközlési rendszert. Ma talán még kevesebben feltételezik, hogy a mobiltelefont a jövőben nem elsősorban beszélgetésre, hanem hétköznapi ügyeik intézésére vagy szórakozásra, vásárlásra veszik igénybe az előfizetők. Az adatátviteli szolgáltatások még a harmadik generációs hálózatok megjelenése előtt elterjednek, és olyan újdongások jelennek meg a piacon, mint például a videoátvitel, vásárlás vagy fényképes üzenetek küldése. Ma még nem lehet tudni pontosan, mi mindenre terjednek ki a szolgáltatások; a jövőt idéző megoldások – nemzetközi viszonylatban az elsők között – már hazánkban is megjelentek.
A Westel 777mobil wap-portálja a harmadik generációs szolgáltatások előfutáraként például lehetővé teszi, hogy a filmek rajongói a 777mobil moziközpontjában az aktuális műsor mellett megtekinthetik a filmelőzeteseket, és a jegyvásárlás is lebonyolítható mobiltelefonon keresztül. A Westel a jelenlegi GSM-hálózaton kínál olyan korszerű megoldásokat – helyfüggő szolgáltatás, videoletöltés, mobil kereskedelem –, amiket általában a harmadik generációs rendszerek nyújtanak. A moziportál rovatában lehetőség nyílik külön válogatásra mozik, filmek, időpontok szerint. Megkönnyíti a 777mobil használatát, hogy az összes hazai mozi megyénkénti csoportosítása mellett a közeli rovatban egyetlen gombnyomással gyorsan és egyszerűen lekérdezhető a felhasználóhoz legközelebbi mozik listája. A 777mobil wap-portálján megtalálhatók a filmszínházak adatai – cím, telefonszám –, ezenfelül röviden tájékozódni lehet a műsorokról; a Nokia 3650/7650-es készülékekkel pedig néhány perces filmelőzetesek is megtekinthetők. A kiválasztott előadásokra ezek után csak a jegyeket kell megvásárolni: a jegyek a Budapest Filmhez tartozó mozikban – Mammut, Corvin, Puskin, Művész, Szindbád, Tabán – mobiltelefon segítségével, wap-on keresztül azonnal megrendelhetők. A rendszer a vásárlás során az ülőhelyek pontos adatain túl tájékoztatást ad – a mobiltelefon kijelzőjén megjelenő grafikus ábrán – a teremről, illetve a székek elhelyezkedéséről is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.