BUX: közel az éves csúcs

Tegnap lezárult a második negyedéves gyorsjelentési szezon, a piac nem reagált különösebben az eseményekre, ez alól csupán a szerdai napon megugró OTP-papírok voltak kivételek, hiszen a bank eredményeivel párhuzamosan emelkedett a társaság tőzsdei árfolyama is.

2003. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnap közzétett gyorsjelentések közül a nem túl fényes Matáv–Mol páros adatai hidegen hagyták a piacot, a szintén rossz Rába-értékek erőteljesebb eróziót okoztak a gépipari cég kurzusában. A Rába csoport 3,3 milliárd forintos veszteséget könyvelt el az idén az első fél évben, szemben az egy évvel korábbi 411 millió forintos nyereséggel. Ez az érték 300 millió forinttal meghaladta az elemzői várakozásokat. A Rába csoport nettó árbevétele 31,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, így 14,57 milliárd forintot tett ki. Az értékesítés közvetlen költsége 12,551 milliárd forint volt, a bruttó eredmény kétmilliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 5,321 milliárd forintról. Elemzők rámutattak, hogy a Rába vélhetőleg megérett a felvásárlásra, hiszen a hazai gépgyártó cégre jelentős érdeklődő lehet, köztük az egyik a DaimlerChrysler. A szakértők jelezték, hogy sem az új menedzsment tevékenysége, sem a honvédségi gépjárműtenderrel szerzett megrendelés pénzügyi adatai nem érezhetők az első fél évben.
A BUX a reggeli csökkenő szintjéről hamar pozitív irányba mozdult el, és meglepetésre a kurzusa 8412 pontig erősödött. A nap végére 8367 pontra csúszott vissza, ami 141 pontos plusznak felelt meg. Az árfolyammutató emelkedését az OTP és a Richter drágulása okozta, a banki részvények 84 forinttal, a gyógyszergyári papírok 645 forinttal értek előző értéküknél többet. A BÉT forgalma 11 milliárd fölé ugrott, ezt a négy blue chip iránti kereslet indukálta.
A BÉT tegnap két jó hírt jelentett be. Az egyik az volt, hogy a Forrás-részvényekkel mától a tőzsdén lehet kereskedni, míg a másik, hogy a magyar tőzsdén keresztül a német Xertán is köthető üzlet. A kiépített kapcsolaton keresztül jelenleg öt brókerház tud adásvételeket lebonyolítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.