Csúcsra tör a forint

2003. 08. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenkét pontos csökkenéssel nyitott a hét első napján a Budapesti Értéktőzsde. A befektetők eladói hangulatban voltak, méghozzá azért, mert a múlt hét utolsó napján jelentős emelkedéseket produkált a piac. A BUX 8681 pontig gyengült, majd magához tért, és jelentős korrekcióval 8770 pontig javította napközbeni bezuhanását. Az index 40,76 pontos csökkenéssel, 8760,84 ponton zárt. A forgalom nem érte el a 3,8 milliárd forintos szintet sem, a befektetők a vezető papírok közül a Mol-, OTP-, Richter-részvényeket kínálták eladásra, s a piac fel is szívta azt a mennyiséget, amit felajánlottak. A nap nyertese az Elmű és a Synergon lett, a rendszerintegrációval foglalkozó Synergont vélhetően spekulatív hangulat drágította. Néhány hónapja szekértők felvásárlási célként is emlegették a hazai technológiai céget, tegnap 16 forinttal (3,3 százalékkal) drágult az árfolyama. A Synergonhoz hasonlóan a Graphisoft részvényei is drágultak. A blue chipek közül a gyengülő OTP 0,8 százalékkal, a Mol 0,4 százalékkal, a Richter 1 százalékkal lett olcsóbb. A nyertesek közül érdemes még megemlíteni a Matáv papírjait, amelyek két forinttal növekedtek. A Forrás osztalékelsőbbségi részvényeire tegnap kötöttek először üzletet, a papírok első tőzsdei ára 800 forint lett. A forint árfolyama a sáveltolás óta soha nem látott magasságokba emelkedett, tőzsdezáráskor a bankközi piacon 256,80 forinton lehetett eurót venni.

A nemzetközi értékpapírpiacokon is gyengülési trend uralkodott, az USA-ban ugyan több kedvező vállalati hír is napvilágra került (Intel, Wal Mart), de a Dow Jones és a Nasdaq kurzusa nem tudott átlépni a pozitív árfolyamtérbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.