Diákhitel: idén drágább, mégis sokan igénylik

Legalább harmincezerrel nőhet a diákhitelt igénybe vevő hallgatók száma a 2003/2004-es tanévben – válaszolt munkatársunk kérdésére Őri András, a Diákhitel Központ (DK) kommunikációs igazgatója. A most kezdődő tanév első félévében a kedvezményes hitel kamata a korábbi 9,5 százalékról 9,92 százalékra emelkedett. Az augusztusban végrehajtott módosítást a DK a pénz- és tőkepiac változásaival, a jegybanki alapkamat növekedésével indokolta. A központ kalkulációja szerint a kamatemelés átlagosan egy százalékkal fogja növelni a visszafizetéskor esedékes törlesztés részleteit.

2003. 08. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén harmadik éve létezik a diákhitel. Az eddigi tapasztalatok alapján Őri András kommunikációs igazgató arra számít, hogy az első éves hallgatók egyharmada igényli a diákhitelt, azaz legalább 30-35 ezer új szerződést fognak kötni. Az augusztusban bejelentett kamatemelést a finanszírozás költségeinek növekedésével indokolta a kommunikációs igazgató, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a konstrukció továbbra is a legkedvezőbb hitelfelvételi lehetőség az egyetemisták és főiskolások számára. A Diákhitel Rt. az Államadósság Kezelő Központ közreműködésével hajtja végre a szükséges forrásbevonást. A kamatemelést megelőző időszakban az átlagos forrásköltség 7,92 százalék volt, amelyhez két százalék kockázati prémium adódik hozzá. Erre a tanévre a Diákhitel Központ a működési költségeit nem fizetteti meg az érintett hallgatókkal.

A kamatteher növekedésével nem változott a felvehető hitel nagysága – havonta 10, 15, 21, illetve 25 ezer forint –, s a félévente öt hónapon át járó összeget egy összegben is fel lehet venni. A most kezdődő félévben az első kifizetés október 15-én lesz mindazok számára, akik szeptember 15-ig beiratkoztak a tanintézetekbe, valamint – az új ügyfelek – szeptember 15-ig beadták hiteligénylésüket.

A hitel igénybevételéhez szükséges nyomtatványt az érdeklődők megtekinthetik a DK honlapján, ahol a szükséges útbaigazítást is megtalálják. Az interneten található nyomtatvány azonban nem használható fel az igényléshez. Erre a célra a postahivatalokban, valamint a DK-val szerződésben lévő hét bank, illetve 106 takarékszövetkezet fiókjaiban beszerezhető hiteligénylési csomagot kell felhasználni.

A honlapon van hitelkalkulátor, amelynek segítségével az ügyfelek kiszámíthatják a választott hitel nagysága szerinti törlesztőrészletet. A DK számításai szerint az augusztusi kamatemelés miatt a törlesztőrészletek átlagosan egy százalékkal emelkednek, s a futamidő tízévente 2,4 hónappal növekszik.
A 2001-ben indított diákhitel-konstrukciót a második tanév végéig majdnem 130 ezer diák igénybe vette. A kérelmezők nagy többsége már az első évfolyam megkezdésekor eldönti, hogy él-e ezzel a lehetőséggel, a később csatlakozók feltehetően csak akkor kötnek szerződést, ha családjuk anyagi helyzete lényegesen megváltozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.