Optimista a Rába vezetése

Spekulatív és hosszú távú befektetési szempontból igen érdemes megvizsgálni a győri Rába Rt.-t. A Budapest Business Journal (BBJ) tegnap a gépgyártó április óta tevékenykedő vezérigazgatójával, Pintér Istvánnal készített interjút, melyben a cég első számú vezetője arról beszélt, hogy a 2003-ra szóló, 1,5 milliárd forint értékű, míg 2004-re a 4,2 milliárd forintnyi honvédelmi minisztériumi megrendelés milyen hatást gyakorol a társaságra. Pintér István az amerikai piacok nehézségeiről és a kínai, orosz lehetőségekről is említést tett.

2003. 08. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Honvédelmi Minisztérium tendere kapcsán a vezérigazgató megemlítette, hogy az idei és a jövő évi 4,2 milliárd forintos megrendelések mellett még további megrendelések érkezhetnek a honvédségtől, de ezen ügyletek nagyban függnek a költségvetés állapotától.

Az ázsiai piacokról Pintér István elmondta, hogy a dél-koreai megrendelések beszűkülését nagyban befolyásolja a Hyundai és a Daewoo helyzete; a kínai területeken történő megjelenés egyelőre bizonytalan, ugyan pekingi irodát nyitott a Rába, de a harminc-negyven százalékos vámok miatt nagyon fontossá vált a közös vállalat létrehozása.

Az interjút követve elemzők azt nyilatkozták, hogy a Rába a jelenlegi helyzetben örülhet, ha az idei 1,5 milliárd forintot megkapja a magyar államtól, az is igen örömteli lenne, ha a jövő évi, eddig előirányzott, 4,2 milliárd forintos ügylet sikerrel zárulna. A szakértők rámutattak a költségvetési hiányra és a kormánykoalícióban kialakult vitára, mely akár a honvédség kiadásaira is negatívan hathat. Az elemzők megemlítették, hogy a Wallis Rt. által részben tulajdonolt gépgyártó cégre vélhetően hosszú távon felvásárlás várhat, hiszen a legnagyobb partner, a DaimlerChrysler (DC) olyan licencjogokat adott át a Rába–DC közös vállalatnak, melyek a kelet-közép-európai térségben hosszú távon jelentős haszonnal kecsegtetnek. A DC-nek stratégiai fontosságú a Rába működőképességének fenntartása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.