Röviden

2003. 08. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérsékelten csökkent a tizenkét hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek hozama a tegnapi aukció során. Az Államadósság Kezelő Központ Rt. (ÁKK) közleménye szerint a kincstárjegyek 9,08 százalékos átlagos éves hozammal keltek el. A vevők 77,150 milliárd forintban adtak le jegyzést, de a kibocsátó ebből csupán 35 milliárd forintnyit fogadott el. (P. B.)

A legnagyobb európai utazási iroda, a TUI a várakozásoknak megfelelően növelte eredményét, ám ennek hátterében egy egyszeri tétel – energiarészlegének eladása – áll. A turizmusból származó nyereség jelentősen visszaesett. A társaság vezérigazgatója szerint az idén a turizmusból származó bevétel öt százalékkal esik vissza. A TUI szerint az utasok elmaradásának hátterében az európai gazdaság pangása és az öldöklő árverseny áll. (MTI–Eco)

Az euróövezet magánszektorának nyújtott hitelek, részvények értéke 5,3 százalékkal növekedett júliusban a szezonális hatások kizárásával, szemben a júniusi 4,8 százalékos bővüléssel, ami azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a cégeknek és a lakosságnak nyújtott hitelek bővülése élénkülést vált ki az euróövezetben. A megfigyelők a magánszektor élénkülő hitelfelvételi tevékenységét a bizalom jelének tartják, a vállalkozók ugyanis bátrabban fognak bele a befektetésekbe, az egyének pedig vállalják a költekezést. (MTI–Eco)

Olaszországban, az eurózóna harmadik legerősebb gazdaságában júliusban négy hónap óta első ízben emelkedtek a termelői árak, amelyek jelzésül szolgálnak a jövőbeli fogyasztói árak alakulásához. Az Istat statisztikai hivatal közlése szerint a magasabb energiaárak miatt júliusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,3 százalékkal emelkedtek a termelői árak, az elemzői várakozásokkal összhangban. (MTI–Eco)

Szeptember 1-jén áll munkába a Vivendi Telecom Hungary Rt. új vezérigazgatója, David A. Riffelmacher, aki az utóbbi tíz évben nemzetközi vezetékes és vezeték nélküli távközlési cégek fejlesztésével foglalkozott a Verizon egyik felső vezetőjeként. (P. B.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.