A DT-é lesz a lengyel távközlési cég

2003. 09. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Némi huzavona és nehézségek árán, de sikerült megállapodnia a Deutsche Telekomnak (DT) abban, hogy milyen áron vásárolhatja meg a PTC lengyel távközlési cég 51 százalékos többségi tulajdonát. A korábbi egymilliárd eurós ajánlatot az egyik tulajdonos, az Elektrim ódzkodása miatt kellett 100 millió euróval, 1,1 milliárd euróra megemelni. A megvásárlandó PTC többségi rész jelenleg az Elektrim Telekommunikacije tulajdonában van, amit a Vivendi Universal és az Ymer Finance társaságok birtokolnak. A tranzakcióval a Deutsche Telekom a jelenlegi 49 százalékos tulajdoni hányadát száz százalékra növelheti.

A megállapodás szerint az Elektrim 400 millió eurót, a Vivendi Universal 691 millió eurót, míg a legkisebb – egy százalékban – tulajdonos Ymer 9 millió eurót kaphat. A DT közleményben tu-datta, hogy az ügylet első fázisára pontot tehetnek még ezen a héten, az adásvétel valójában csupán 2004 januárban zárulhat le. A német távközlési cég számára azért fontos a jövő évi átvétel, mert így a vételár nem kapcsolható bele az idei gazdálkodási adatokba.
Elemzők rámutattak, hogy a DT piaci részesedése a kelet-közép-európai tértségben tovább növekszik, ami a részvényesek szempontját nézve igen kedvező lehet. A PTC jelenleg 5,6 millió előfizetővel rendelkezik, és nyereséges, ami a nemzetközi távközlési üzletágat tekintve szinte kirívó esetnek számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.