Átkötött a Mol

2003. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordforgalom és újabb csúcsra emelkedő BUX index jellemezte a tegnapi budapesti tőzsdei kereskedést. A nagy érdeklődést a Mol 25 milliárd forint értékű átkötése okozta. A BUX 76 pontos csökkenéssel nyitott, majd néhány perces hezitálás után elkezdődött az az emelkedés, amely szinte a nap végéig megmaradt. A magyar tőzsdemutató a nemzetközi árfolyamokkal együtt haladt, és záráskor 9279,12 ponton állapodott meg, ami 90,43 ponttal volt magasabb, mint előző (pénteki) szintje. A forgalom meghaladta a 29 milliárd forintot, ebből a Molra 27 milliárd forintnyit kötöttek. A Mol önkötése nélkül a forgalom csupán hárommilliárd forint lett volna. A vezető részvények közül a Matáv, a Mol és az OTP húzta a BUX kurzusát, míg a Richterben megjelentek az eladók, akik tovább gyengítették a gyógyszergyártó cég részvényárát. Az OTP-re azok a hírek hatottak, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közölte a bolgár privatizációt szervező illetékesekkel, hogy az OTP a lehető legkörültekintőbben járt el a DSK Bank megvásárlásakor, és a magyar bank a törvényi előírásoknak megfelelően működik. Gulácsi Ferenc, a PSZÁF igazgatója a szófiai hatóságoknak küldött válaszlevélben hangsúlyozta azt is, hogy az OTP Bankkal kapcsolatban a pénzmosásnak soha még a gyanúja sem merült fel. A nap meglepetése minden kétséget kizáróan a Brau Union volt, a cég részvényei 6410 forintot zuhantak a felvásárlási ajánlati ár megismerésekor. A kis forgalmú részvények közül a Pannonplast, a Graphisoft és az Antenna Hungária drágult jobban. A tőzsde és a bankközi devizapiac zárásakor a forint kurzusa azt jelezte, hogy újból erőteljes erősödésen esett át a hazai fizetőeszköz. Tegnap délután 9,45 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 33 bázisponttal erősebben, mint pénteken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.