Elillant vevők a BÉT-en

Meredek gyengülést mutattak tegnap a tőzsdeindexek, a DAX és az FTSE egymást licitálta túl a visszaesésben, a BUX a negatív trendet követve 163,52 pontos gyengüléssel zárta a napot.

2003. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar indikátor a kereskedés elején 9080 pontig zuhant, később az erőtlen korrekció 9140 pontig emelte a BUX kurzusát, de ezen a szinten sem sikerült megragadnia az indexnek. Tíz óra után néhány perccel a BUX 9048 pontig ereszkedett vissza, ezt a veszteséget már nem tudta kiheverni, így végül napi mélypontja közelében zárt.
Az igen rossz nemzetközi hírek hatására a magyar piacon is viszszafogták magukat a befektetők, ezt mutatta az alacsony, 5,78 milliárd forintos kereskedés is. A vezető részvények ára gyengült, a visszaesést a Matáv és a Richter indukálta a legerősebben, de részt vett a gyengülésben az OTP és a Mol is. A távközlési cég részvényei 2,4, míg a gyógyszergyártó vállalat papírjai 2,3 százalékkal értékelődtek le. A Matávot a Cesky Telecommal kapcsolatos hírek húzták vissza. A cseh társaság 27 százalékát birtokló Telesource közölte, hogy ki kíván szállni a vállalatból. A nap vesztese a Pannonplast lett 4,4 százalékos beesésével, ezt követte az Egis 3,9 százalékkal. Néhány dráguló papírt is lehetett találni a parketten, ezek közül kiemelendő Forrás, az Inter-Európa Bank és a Dédász drágulása. A nap egyik legfontosabb magyar vonatkozású hírét a BorsodChem (BC) szolgáltatta azzal, hogy bejelentette: a hosszú távú szén-monoxid-ellátás biztosítására 15 évre szállítási szerződést írt alá a Linde AG-val, illetve a Linde Gáz Magyarország Rt.-vel. A szén-monoxid az MDI egyik alapanyaga, és mivel a BorsodChem az MDI gyártását bővíteni kívánja, így a jövőben igen nagy mennyiségre lehet szüksége rá. A megkötött szerződés szerint a Linde az üzemépítést a BC kazincbarcikai telephelyén úgy szervezi, hogy az MDI-üzem próbaüzemével egyidejűleg a szén-monoxid-termelő létesítmény is elinduljon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.