Kivárnak a BÉT-en

2003. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérsékelt forgalom és enyhe növekedés mutatkozott tegnap a Budapesti Értéktőzsdén, a nyitás utáni fellendülés délutánra megfordult és a BUX csupán 41,14 pontos növekedéssel zárt. A befektetők a nemzetközi tőkepiacokra figyeltek, mivel azok gyengülést jeleztek, és mivel a Wall Street-i nyitás előtti előrejelzések csökkenést jósoltak, a spekulánsok a nap második felében elkezdtek átállni az eladói oldalra. A BUX kurzusát a day tradelők (egy napi árfolyammozgásra spekulálók) zárás előtti eladásai is rontották. A forgalom nem érte el a 10 milliárd forintos határt, ebből az adásvételi mennyiségből a legnagyobb részt a 4 milliárdos forgalmú Mol tudta kiszakítani. Az olajipari papírok a hétfői drágulást követve tegnap tovább erősödtek, és végül 130 forintos drágulással zártak. A vezető részvények közül a jól szerepelt még a Richter és a Matáv is. A Richter esetében a növekedést azzal is lehetett magyarázni, hogy a társaság amerikai partnere a Barr Laboratories bejelentette, hogy fogamzásgátlóját az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA elfogadta. A Barr Seasonale nevű terméke forradalmasítja a női fogamzásgátlást – közölte tegnap a társaság. A blue chipek mellett néhány kisebb forgalmú papír is növekedést mutatott, a nap nyertese a Graphisoft lett 4,4 százalékos áremelkedésével, ezt követte a Pannonplast és az Egis 1,4-1,4 százalékos drágulással. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy bár a Nokia adatai kedvezőek lettek, a tengerentúli befektetők nem túl nagy aktivitást mutattak a részvényvásárlások iránt, ezt jelezték a Dow Jones és a Nasdaq beeső kurzusai is, a szakértők szerint a BÉT-en inkább a kivárás jeleit lehetett tapasztalni.
Az amerikai piacok a júliusra mért 0,4 százalékkal növekvő nagykereskedelmi forgalomi adatokra is gyengüléssel reagáltak, tették ezt azért, mert a júniusban 1,6 százalékos volt a növekedés után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.