Kivárnak a BÉT-en

2003. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem követte a nemzetközi trendeket a magyar tőzsde tegnap, a BUX a nyitás pillanatában erősödött, majd negyedóra elteltével erőteljes zuhanásba fogott. A hazai tőzsdeindikátor délig száz pontot gyengült, majd enyhe erősödést jelzett. A kereskedés végén a BUX 70,15 ponttal alulmúlva előző szintjét, 9246,72 ponton zárt. A forgalom 4,673 milliárd forintra csökkent, ami igen meglepő volt, hiszen a korábbi napokban ennek a dupláját is megkötötték a BÉT parkettjén. A kereskedés végén a brókerek azt nyilatkozták: a hazai befektetők inaktivitását az motiválta, hogy a piac a napokban igen erőteljes növekedést produkált, így a vevők jelenleg megpihentek, míg azok, akik ezen a szinten ki akartak szállni a portfólióikból, eladtak, így jöhetett létre az alacsony forgalom melletti gyengülési trend. A vezető részvények közül egyedül csak a Richter tudott drágulni, a gyógyszergyári cég részvényei 145 forinttal erősödtek. A BUX-ra hatással volt a Mol–Matáv–OTP hármas gyengülése, de ezek közül is a legerősebben a Matáv 1,2 százalékos visszaesése húzta le a BUX-ot. Hasonlóan árfolyam-csökkentő tényezőként lépett fel a 145 forinttal gyengülő Egis is.
A dráguló részvények közül említést érdemel az Agrimpex papírja, amely néhány napja alacsony forgalom mellett igen magasra tört.
A tőzsde zárását követve a bankközi devizapiacon a forint árfolyama gyengülést jelzett. A forint/euró árfolyam délután fél ötkor 256,30-on állt, ami 9,30 százalék a sáv erős oldalán. A piacon részben a kormány bejelentéseivel, másrészt egyszerű korrekcióval magyarázták a forint gyengülését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.