Röviden

2003. 09. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bruttó hazai termék (GDP) volumene az Európai Unió tagállamaiban az utolsó, 1995-ös bővítés óta összesen 17 százalékkal bővült, míg a most csatlakozó államokban ez idő alatt több mint kétszer ekkora, 38 százalékos bővülést mértek. A Központi Statisztikai Hivatal összeállítása szerint az unióban a gazdasági növekedés évi átlagban 2,3 százalék volt ezekben az években. A csatlakozó országokban 2002-ben öszszességében 38 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék 1995-höz képest. (MTI)

Elégedettek a német vállalatok a kelet-európai beruházási keretfeltételekkel – állítja az Erns&Young elemzése, amelyben Magyarországot az első helyezettek között említette. A több száz megkérdezett cég közül alig minden tizedik tartotta a befektetési körülményeket kedvezőtlennek a régióban és Magyarország mellett Csehországot és Lengyelországot jelölte meg legfontosabb beruházási célpontjának. (MTI–Eco)

Több mint nyolcmilliárd szlovák korona érkezett Magyarországról Szlovákiába – derül ki a pozsonyi Új Szó szlovák jegybanki jelentésre alapozott jelentésből. A lap szerint a magyar cégek előszeretettel fektetnek be azokban az országokban, ahol jelentős lélekszámú magyar kisebbség él. (MTI–Eco)

Kedvező jóslattal élt a dél-koreai Samsung elektronikai cég tegnap. A társaság bejelentette, hogy míg más cégek veszteséget veszteségre halmoznak a mikroelektronikai iparágban, addig a Samsung eredményei egyre jobbak. A dél-koreai társaság szerint kifizetődőnek bizonyultak azok fejlesztések és kutatások, amiket a mikroelektronikai szektorban végeztek, így a társaság azt tervezi, hogy az idén több mint 5,5 milliárd dollárt beruház a félvezető elemek gyártásfejlesztésébe, ennek is több mint a felét a memóriaáramkörök gyártására szánja. (P. B.)

A Rába Rt. vezetése szerint nem aktuális kérdés a társaság esetleges felvásárlása – írta tegnap a portfolio.hu. Pintér István vezérigazgató szerint a reorganizáció a terveknek megfelelően zajlik a Rábánál, a felvásárlási lehetőségek kapcsán a vezérigazgató azt mondta, hogy jelenleg inkább a stratégiai szövetség lehetősége merülhet fel. (P. B.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.