Röviden

2003. 09. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős mértékű, 0,34 százalékpontos átlagos hozamcsökkenést regisztráltak tegnap a tizenkét hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek aukciója során. A kibocsátó tájékoztatása szerint a kincstárjegyek 8,70 százalékos átlagos éves hozammal keltek el. Az aukcióra 72,6 milliárd forint értékben érkezett jegyzés, de ebből a kibocsátó csupán 35 milliárd forintot fogadott el. (P. B.)

Kínában terjeszkedik a japán Shiseido kozmetikai társaság – jelentették be tegnap Tokióban. A Shiseido szerint a kínai piac növekedési lehetőségei igen jók, ezért öt éven belül 5000 üzletet kívánnak nyitni Kínában. „A kozmetikai cég a kínai piacot helyezi növekedési stratégiája középpontjába” – közölte a cég elnöke. (P. B.)

A német Axel Springer Verlag leányvállalatot létesít Oroszországban, mert a gyarapodó orosz középosztály láttán jónak tartja az ottani magazin- és folyóiratpiacot. A moszkvai lesz a Springer negyedik kelet-európai leányvállalata – mondta a kiadó nemzetközi folyóiratrészlegének vezetője, Andreas Wiele csütörtökön újságíróknak. (MTI–Eco)

Gazdasági javulást jelez a német Ifo gazdaságkutató intézet a szeptemberi hónapról készített üzleti bizalmi mutatója, ez a korábbi elemzői várakozásokkal és a bankszövetség véleményével összhangban van – közölte tegnap az Ifo vezető közgazdásza. Bár a bizalmi mutató értékét az elemzői konszenzus csak 91,8 pontra várta, az Ifo tegnap azt közölte, hogy a német üzleti bizalom a szeptemberi hónapban 91,9 ponton állt. (MTI–Eco)

A Szlovák Nemzeti Bank tegnap egynegyed százalékponttal csökkentette mind irányadó kamatát, a kéthetes repót, mind az egynapos kamatait. Az irányadó kamatot 6,25 százalékra faragta le, a kétféle – sterilizációs és refinanszírozási – napi kamatát 4,75 százalékra, illetve 7,75 százalékra fogta vissza. Az intézkedés meglepte a piacot, mert a bank augusztus havi jelentésében még az állt, hogy az év végéig nem lesz szükség a pénzügypolitika változtatására. Az eddigi irányadó kamat november óta volt érvényben. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.