Röviden

2003. 09. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roman Abramovics orosz milliárdos, a Chelsea tulajdonosa eladta részesedését a legnagyobb orosz alumíniumipari társaságban. A Russian Aluminium (RusAl) részvényeit eddigi társtulajdonosa vásárolta meg. Lapinformációk szerint Abramovics cége, a Millhouse Capital nemrégiben vált meg 50 százalékos részesedésétől. A vevő a Basic Element volt – e társaság birtokában volt eddig a RusAl másik fele, a cég Oleg Deripaska érdekeltsége. (MTI–Eco)

Jelentősen, 0,32 százalékponttal csökkent a hat hónapos diszkontkincstárjegy átlaghozama a tegnapi aukción. A kincstárjegyek 9,13 százalékos átlagos éves hozammal keltek el, az aukcióra felkínált 35 milliárd forintnyi kincstárjegyre 114,92 milliárd forintnyi jegyzés érkezett. (P. B.)

Az Európa Befektetési Alapkezelő igazgatósági tagja, Nagygyörgy Tibor 2003. szeptember 1-jei hatállyal lemondott posztjáról, helyére a társaság 2003. szeptember 1-jén megtartott rendkívüli közgyűlésén Vizler Viktóriát nevezték ki. A Magyar Nemzet információi szerint Nagygyörgy Tibor technikai okok miatt mondott le. (P. B.)

Megállapodott a KLM és az Air France az egyesülésről – állította tegnap a Reuters. A hírügynökség szerint a megállapodás aláírását már csupán egyes apró technikai kérdések hátráltatják. Az két európai légitársaság egyesülésével a világ legnagyobb
légitársasága jöhet létre. (P. B.)

Várakozásoknak megfelelően a francia Vivendi Universal csökkenő első féléves veszteségről számolt be. A Vivendi jelentős adósságállományának csökkentését következetesen hajtja végre – közölte a társaság vezetése. A társaság nettó vesztesége 632 millió euró lett idén az első fél évben, az egy évvel korábbi 12,31 milliárd euró után. (P. B.)

Lengyelország jövő évi gazdasági növekedése meghaladhatja az öt százalékot is – közölte tegnap Jerzy Hausner gazdasági miniszter. (MTI–Eco)

Az Európai Unió jövő évre tervezett bővítésének gazdasági és szociális következményeitől tart a Porsche autógyár főnöke. Wendelin Wiedeking a Focus című müncheni hírmagazinnak azt mondta, hogy szerinte a német gazdaság nincs kellően felkészülve az új tagok befogadására. Az autógyár elnöke „munkaerő-turizmustól” tart. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.