Röviden

2003. 09. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minimálisan, 0,04 százalékponttal csökkent a 12 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy átlaghozama. Az Államadósság Kezelő Központ Rt. közölte, hogy az aukción a kincstárjegyek 9,04 százalékos éves hozammal keltek el. Az aukcióra 69,2 milliárd forint értékben érkezett jegyzés, ebből a kibocsátó 34,99 milliárd forintot fogadott el. (P. B.)

A második negyedévben a szlovák gazdasági növekedés 3,8 százalékra mérséklődött az első három hónap 4,1 százalékos bővülése után – közölte a szlovák statisztikai hivatal, amivel továbbra is a leggyorsabban növekvő gazdaságú ország maradt Közép-Európában. A tegnap közzétett GDP-adat elmaradt a becslésektől, a Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 3,9 százalékos növekedést vártak a második negyedévre. (MTI–Eco)

Romániában az augusztusi fogyasztói árak 0,3 százalékkal nőttek havi és 14,2 százalékkal éves szinten. A román statisztikai hivatal szerint júliusi infláció – júniushoz képest – 1,2 százalék volt, éves összevetésben 14,8 százalékot tett ki. Júliushoz képest augusztusban az élelmiszerárak 0,7 százalékkal csökkentek, míg az energiaárakat is tartalmazó más termékek 0,6 százalékkal drágultak. A szolgáltatások ára havi szinten 2,1 százalékkal nőtt annak hatására, hogy 14,9 százalékkal emelkedett a közszolgálati tévé és rádió előfizetési díja. (MTI–Eco)

Olaszországban nőtt, Európában viszont csökkent a Fiat piaci részesedése – közölte az autógyártók képviseleti szervezete (ACEA) az augusztusi adatokat. Az ACEA szerint a Fiat, a Lanca és az Alfa Romeo márkák piaci részesedése Európában 6,5 százalékra csökkent a korábbi évben mért 7,3 százalékról. A szervezet rámutatott, hogy a Fiat csoport problémái mélyrehatók, a többi gyártó viszont az olasz cég küszködését próbálja kihasználni. (P. B.)

Kelet-Közép-Európát tűzte ki terjeszkedési célként a legtöbb sörgyártó cég. A BBAG felvásárlását követve a belga Interbrew is akvizíciós tervekről adott hírt. Az Interbrew közölte, hogy ötven százalékra emeli a részesedését a legnagyobb szerb sörgyártóban, az Apatinban, és azt tervezi, hogy a tulajdoni hányadot száz százalékra növeli. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.