Röviden

2003. 09. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína és az Egyesült Államok tegnap egyetértett abban, hogy a kínai valutának, a jüannak előbb-utóbb szabadon kell lebegnie, de a kínai vezetés elutasította a szabad devizapiachoz vezető folyamat felgyorsítását, mert tart a munkanélküliség rosszabbodásától. Pekingi tárgyalásai végeztével John Snow amerikai pénzügyminiszter így nyilatkozott:
– A valutaügyben felbátorított, hogy megerősítették Kína hosszú távú célját a nagyobb rugalmasságra. Biztosítottak, hogy lépéseket tesznek, és a haladás folytatódik ezen a téren. (MTI-Eco)
Augusztusban rekordszintre emelkedett az orosz szolgáltatások teljesítményét jelző beszerzőimenedzser-mutató, amely az index mérésének kezdete óta eltelt 23 hónapban augusztusban mutatta a legmagasabb értéket: szezonális kiigazítással 62,6-ra nőtt a júliusi 61,0-ról – közölték a mutatót gondozó Moscow Narodny Bankban. (MTI-Eco)

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdaság átlagosan négyszázalékos növekedését várja jövőre. Az IMF egyik vezetőjének nyilatkozatával szinte egy időben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a negyedévenként kiadott időközi előrejelzésében 0,5 százalékra csökkentette becslését az euróövezet idei gazdasági növekedésére, és további kamatcsökkentésre sürgette az Európai Központi Bankot. (MTI-Eco)

Csökkenti a kereskedési időt a Xetra rendszert üzemeltető Deutsche Börse AG az európai piacok zárásához igazodó rend szerint, a zárás november 3-tól közép-európai idő szerint 17.30 órakor lesz a jelenleg érvényben lévő 20 órával szemben. (P. B.)

Az euróövezetben júniusban az előző hónaphoz képest változatlan volt a kiskereskedelmi forgalom, a tavalyi év azonos hónapjához képest 0,7 százalék a növekedés. Az euróövezeti beszerzőimenedzser-index is kedvező képet mutatott az augusztus hónapot tekintve. A GDP-hez legtöbbel hozzájáruló szolgáltatási indikátor a múlt hónapban a várt 51 pont helyett 52 pontra emelkedett. (MTI-Eco)

A lett gazdasági minisztérium jóváhagyta a Ventspils Nafta olajkikötő állami részvényei újabb 12 százalékának eladását. (MTI-Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.