Beindult a BUX is

2003. 10. 31. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minimális emelkedéssel nyitott tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX, a kezdeti 30 pontos javulása gyorsan tovább nőtt, és délben az index már 9649 ponton állt, ami 163 pontos plusznak felelt meg. A kereskedés végére a BUX értéke némileg viszszaesett, de még így is 109,58 ponttal az előző szintje felett zárt. A brókerek elmondták, hogy a háromnapos gyengülési stádium után a Mollal kapcsolatos pozitív hírek komoly drágulást gerjesztettek a részvénypiacon. A hazai kedvező hírek mellett az amerikai GDP-adatok vártnál jobb értékei is hozzájárultak a tőzsdék és ezzel együtt a BÉT erősödéséhez. Az elemzők hozzátették: a Forrás Rt. idei tőzsdei bevezetését követve november–december hónapokban még sor kerül a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) Rt. bevezetésére is. Az FHB kérte a BÉT-től, hogy „A” sorozatú törzsrészvényeinek tőzsdei bevezetéséhez járuljon hozzá. A tőzsdei bevezetés nyílt és zártkörű részvénykibocsátással fog megtörténni, ezt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. megbízásából a részvénykibocsátás tanácsadója, a Concorde Értékpapír Rt. végzi. A nyilvános ajánlattétel tervezett időpontja november 3. A részvények nyilvános értékesítése várhatóan november 10. és 14. között lesz. Az ajánlattételt követő további részletekről az ÁPV és a Concorde november 3. után tájékoztatja a közvéleményt – írta az MTI-Eco. Az FHB augusztus végéig több mint kétmilliárd forint adózott eredményt ért el idén a nyereség meghaladja a 2,5 milliárd forintot.
A kedvező hírek következtében tegnap a vezető részvények a Matáv kivételével drágultak, a távközlési papírok 7 forintot gyengültek. A nap sztárja a Mol lett közel 10 milliárd forintos forgalommal és 250 forintos drágulásával. Az olajipari cég részvényeinek célárfolyamát a befektetési tanácsadók 8000 forint fölé tették. A bankközi devizapiacon a forint a BUX-indexszel ellentétesen mozgott, és a kereskedés vége előtt 43 bázisponttal előző szintje alatt volt. A hirtelen gyengülés nem tartott sokáig, a forint a 257,20/40-es sávból kitörve 257,10/20 körül zárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.