Bizonytalan piacok

Mérsékelt árfolyam-emelkedéssel zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde, a BUX értéke tegnap csupán 75,52 ponttal nőtt. Elemzők tőzsdezárás után elmondták, hogy a magyar piac iránt nem nagyon érdeklődtek a befektetők, ezt jelezte a 7,314 milliárd forintos forgalom is.

2003. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvége, a jövő héten esedékes hosszú ünnep, valamint a nemzetközi parketteken jelentkező bizonytalan hangulat elbátortalanította a befektetőket. Nyugat-Európában a tőzsdemutatók a Wall Streettől és a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexétől várták az iránymutatást. A Dow Jones és a Nasdaq viszont lefelé mozdult el, a michigani egyetem előzetes fogyasztói hangulatindexe 89,4 pont lett, azaz nem mozdult el előző értékéről. Az ötszáz tengerentúli háztartás véleményére alapozó indikátor eddigi legmagasabb értékét 2003 májusában érte el 92,1 ponttal, a legalacsonyabb szintre pedig az iraki háború idején esett, ez év márciusában 77,6 ponton volt.
A BUX viszont átlendült a problémán, és záráskor már különösebben nem foglalkoztatta a New York-i hangulat, így az utolsó pillanatokban komolyabb növekedést tudott kisajtolni magából. Az index napközben 9784–9902 pont között ingázott, de végül 9889 ponton zárt. A vezető részvények az öt forinttal gyengülő Matáv kivételével drágultak. A csütörtöki nap nagy nyertese, a Phylaxia-kereskedés közben 72 forintig gyengült, majd hét forinttal előző ára alatt, 76 forinton zárt. A napokban a Tebész által is támadott holland Heineken tegnap közölte, hogy 93,2 százalékos közvetett befolyást szerzett a Brau Union Hungária Rt.-ben október 15-én a GeBAG feletti közvetett befolyásszerzés eredményeképpen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.