DT: csökkenő adósság

2003. 10. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedéssel zárta a kereskedést tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX index. A nemzetközi tőkepiaci eseményektől függetlenül a magyar tőzsdemutató szinte egész nap drágult és végül 149,55 pontos emelkedéssel zárta a napot.
A nemzetközi tőkepiacokon jobbára emelkedő trendet lehetett tapasztalni, az európai árfolyamokra igen erős növekedési hatást gyakoroltak a Wall Street-i indexek. Kora délután a DAX árfolyama csupán 4 ponttal állt előző szintje alatt, a londoni FTSE viszont jobban bírta a terhelést, és erősödést tudott felmutatni. A német tőzsde egyik főszereplője, a Deutsche Telekom (DT) pénzügyi vezetője közölte, hogy igen derűlátó idei adósságcsökkentési tervük végrehajtását illetően. Már elértnek tekinthető, hogy az adósság 49,5 és 52,3 milliárd euró közötti összegre mérséklődik. Az amerikai piacokra csak részlegesen hatott az a bejelentés, hogy a gyáripari rendelések augusztusban viszszaestek.

Budapesten a forgalom 10,8 milliárd forintra emelkedett, a befektetők főként a 105 forinttal dráguló Mol-részvények iránt érdeklődtek. A Molra többek között kötöttek egy százezer darabos, árfolyamértéken számítva 635 millió forint értékű üzletet is. A Molt azért kedvelték tegnap a spekulánsok, mert Mosonyi György vezérigazgató azt nyilatkozta, hogy a Mol világviszonylatban közepes méretű olajvállalattá akar válni, s ehhez minimum meg kell dupláznia jelenlegi 2,3–2,5 milliárd dolláros tőkepiaci értékét. Mosonyi György nyilatkozatát követve a Cashline Értékpapír Rt. közölte, hogy a Mol célárfolyamát 8400 forintra módosítják. A dráguló Mol-részvények mellett a többi vezetőrészvény kurzusa is erősödött, a Matáv 1,8, az OTP 1,9, a Richter 1,4 százalékkal erősödött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.