Egyenesbe került a Rába

2003. 10. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nyitáskor gyengülést jelzett a BUX kurzusa, és a veszteség szinte az egész kereskedés folyamán érzékelhető volt a magyar tőzsdén. A BUX a nap végén 24,39 pontos csökkenéssel zárt; a forgalom rendkívül alacsony volt, nem érte el a 3,5 milliárd forintot. Elemzők azt nyilatkozták, hogy a piac a rövid hétre már nem akart komolyabban elmozdulni, a befektetők alig érdeklődtek, sőt az eladók is óvatosak voltak. A nemzetközi tőkepiacokon viszont nagyobb elmozdulásokat produkáltak az árfolyammutatók, mert az amerikai Conference Board közölte, hogy a szeptemberi konjunktúramutatója 0,2 százalékkal csökkent.
Budapesten a BUX visszaesését főként a Matáv–Mol–OTP hármas okozta: a távközlési papírok 4, az olajipari részvények 20, a banki papírok 30 forinttal lettek olcsóbbak. A piac nem reagált arra, hogy a Mol és a PKN Orlen egyesítéséről novemberben kormányközi megbeszélések kezdődnek. A részleges privatizálás előtt álló lengyel vállalat iránt korábban a Mol is érdeklődött. A PKN Orlen friss elképzelése szerint a lengyel és a magyar olajipari vállalat, valamint az osztrák OMV és a görög Hellenic Petroleum közép-európai olajkonszernt hozhatna létre – írta az MTI–Eco. A kis kapitalizációjú papírok sorából a Rába szerepelt a legjobban; a győri gépgyártó egy beszállítói szerződésnek is köszönhette 35 forintos drágulását. Elemzők rámutattak, hogy a Rába új vezetése rátalált arra az irányra, amellyel a cég eredményessé tehető, ezt mutatta a tegnapi szerződés, valamint a cég árfolyamának lassú, de biztos emelkedése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.