Emelkedés várható

2003. 10. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komolyabb emelkedést, majd záráskor szerény nyereséget mutatott fel a Budapesti Értéktőzsde indikátora, a BUX-index a tegnapi kereskedés során. A magyar tőzsdeindikátor értéke nyitáskor 9546 pont volt, majd 9662 pontig nőtt, délben már kezdő szintje – 9500 pont – körül mozgott, s a délután erőtlen növekedési próbálkozásokkal telt, így végül a BUX csupán 11,44 pontot emelkedve zárta napot. Az elemzők rámutattak, hogy a hazai részvények iránt nem volt túl nagy az érdeklődés, ezt igazolta a 6,82 milliárd forintos forgalom is. Azt, hogy miért nem érdeklődtek a befektetők, azt a választ adták a brókerek, hogy a korábbi hetek növekedése után a piac nehezen mozdul pozitív irányba, a hétfői magas forgalom és a komolyabb gyengülés után a tegnapi enyhe emelkedést komolyabb növekedés követheti – mutattak rá a kereskedők.
A BÉT-en a nemzetközi események ellenére jobbára csökkenőben voltak az árak, így a BUX minimális javulását csupán a Richter és az OTP tudta segíteni. Az index gyengüléséhez nagyban hozzájárult a Matáv, Mol kettős gyenge szereplése, valamint néhány kisebb forgalmú papír áresése. A nap pozitív meglepetését a TVK- és a Forrás-részvények drágulásai okozták. A Forrás esetében igen kedvező hír volt, hogy a társaság új szerződést kötött az ÁPV Rt.-vel az Antenna Hungária-részvények rendelkezési jogáról. A Forrás Rt. a tegnap kötött szerződés szerint szabadon rendelkezhet a tulajdonában lévő Antenna Hungária-részvénycsomag azon részével, amelyre nem vonatkozik az ÁPV vételi opciója. A Forrás Rt. tulajdonában lévő, 1,187 milliárd forint névértékű műsorszóró-részvénycsomagból 152,8 millió forint névértékű részvénycsomagra az ÁPV-nek továbbra is vételi opciója van, míg a korábbiaktól eltérően az e feletti rész szabad rendelkezésűvé vált. A közlemény szerint a módosítás lehetővé teszi a kedvező árfolyammozgások kihasználását. A módosított szerződés értelmében mindkét társaság köteles értesíteni a másikat, amennyiben értékesíteni kívánja részesedését egy olyan cégben, amelyben mindkét fél tulajdonos. Korábban ez a kötelezettség csak az ÁPV Rt.-t terhelte. Az Antenna Hungárián kívül ilyen cég egyebek közt a Hungaropharma Rt. és a Tokaj Rt. – állt a Forrás Rt. közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.