Erőteljesen drágult a Phylaxia

2003. 10. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivárás és mérsékelt gyengülés jellemezte a Budapesti Értéktőzsde tegnapi kereskedését. A magyar piac jobbára a nemzetközi eseményekre figyelt, és mivel a DAX és az FTSE kurzusa gyengült, a hazai részvények sem tudtak komoly drágulást indukálni. A tengerentúlról érkező vállalati hírek és makrogazdasági adatok, valamint a tőzsdei információk vegyesek voltak.
Budapesten a nemzetközi események ellenére a BUX csupán 3,73 pontot gyengült. Tőzsdezárás után a brókerek rámutattak, hogy a piac visszafogott volt, ezt jelezte a 6,8 milliárd forintos forgalom is. A vezető részvények közül egyedül a Mol tudott drágulni, a Richter-, a Matáv- és az OTP-részvények viszont enyhe gyengülést mutattak. A Matáv tegnap sajtóközleményben közölte, hogy megegyezést írt alá a CosmoTelcóval a Stonebridge-re vonatkozó opciós szerződésük meghosszabbításáról. A lejárt opciós szerződés szerint a CosmoTelcónak joga volt a Stonebridge-ben jelenleg meglévő, 7,4 százalékos tulajdonrészét 10 százalékkal emelni a Matávtól való részesedésvásárlás útján. A tegnapi tőzsdei nap nyertese a Phylaxia lett: az állatgyógyászati eszközöket gyártó cég részvényei 25 forinttal erősödtek. A BÉT napközben közölte, hogy a Phylaxia perében történt változások miatt és a cég menedzsmentjének kérésére a tőzsde a 20 százalékos felfüggesztési határt egy napra 50 százalékos szintre emelte. A Phylaxia-papírok emelkedését az okozta, hogy az 1993-ban létrejött licenciadíj megfizetése alóli mentesítésről szóló megállapodást – amely a Phylaxia-Sanofi Rt. és a Phylaxia Pharma Rt. között fennállt – a Fővárosi Bíróság semmisnek minősítette. A befektetők túlzott optimizmusa azonban nem megalapozott, hiszen a Phylaxia számára kamatostul megfizetendő licenciadíjat csupán újabb perben lehet érvényesíteni. Elemzők rámutattak, hogy a Phylaxia papírjai a következő napokban az előző, 50–60 forint közötti szintjükre eshetnek vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.