Éves csúcson a BUX

2003. 10. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utoljára 2000 márciusában járt olyan magasan a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX, mint tegnap. A magyar tőzsdemutatót a nemzetközi pozitív hangulat és a hazai papírok iránti keresletnövekedés húzta magasba. Elemzők szerint az év második felében megjelentek az igen óvatos külföldi vevők is, ezt igazolta a Handelsblatt német gazdasági lap cikke is, amely a magyar piaci szereplőkről és külföldi érdeklődőkről szólt.

A BUX tegnapi, 197,5 pontos növekedését főként a Richter, az OTP és a Graphisoft papírjai húzták fel, a gyógyszergyártó cég árfolyama kereken ezer forinttal drágult. Tőzsdezárás után a brókerek azt mondták, hogy a harmadik negyedéves eredmények megjelenésére bazíroztak a spekulánsok. Mások viszont a magyarországi privatizációk előtti hajrával indokolták az igen erős vételi hullámot. A szakértők rámutattak arra is, hogy még azon cégek is jól szerepelhetnek az európai uniós csatlakozás küszöbén, amelyekről senki sem gondolta volna, hogy látványos árnövekedést képesek felmutatni. Az egyik ilyen társaság volt a napokban 2030 forintig drágított Agrimpex, de mellette néhány kisebb likviditású cég ára is erősödött a napokban. Kedvező híreket közölt a Rába is azzal, hogy bejelentette hosszú távú szerződést kötött a John Deere-rel. Az amerikai céggel kötött szerződés megegyezik az új vezérigazgató, Pintér István stratégiájával, és várhatóan az egyik lépés arra nézve, hogy a győri gépgyártó társaság újból eredményes gazdálkodást folytasson. A Rába árfolyama meglepő fordulattal 880 forintról 915 forintig emelkedett, s végül napi csúcsán zárt. A forint tegnap záráskor 10,22 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, 12 bázisponttal erősebben a péntek délutáni helyzeténél – írta az MTI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.