Karácsonyra újabb mobiltelefonok a piacon

Miközben a világ mobilpiaca lassan túltelítődik, addig Kelet-Közép-Európában és Délkelet-Ázsiában egyre nagyobb növekedést jeleznek az elemzések. A növekedési potenciállal rendelkező országok közül Magyarország sem kivétel, a hazai piacon a szokásos módon két jól megkülönböztethető réteget lehet számon tartani, az egyik csoport a fiatalokból kerül ki, míg a másik a kényszer-mobilhasználók. A két réteg számára mind a szolgáltatók, mind a készülékgyártók különböző szolgáltatásokat és eszközöket kínálnak. Az idei év végén minden bizonnyal a sláger a mobiltelefon–fényképezőgép összekapcsolásából és egybeolvasztásából létrejövő eszköz lesz, de nagy érdeklődés előzi meg a játékgépek megjelenését is.

2003. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előreláthatólag a magyar piacon idén 2,5 millió darab mobiltelefon talált gazdára, ezzel szemben tavaly közel 300 ezerrel kevesebb készüléket vásároltak Magyarországon. Ez azt mutatja, hogy a nemzetközi előrejelzések igaznak bizonyulnak. Wágner Tibor, a SonyEricsson mobiltelefonokat gyártó svéd–japán cég igazgatója szerint már az idei év első felében közel 1,3 millió darab telefon fogyott el a boltok polcairól, és a szokásos év végi hajrá következtében a telefonok forgalma akár meg is kétszereződhet. Az igen kiélezett szolgáltatói piac a készülékforgalmazókra is rányomja bélyegét, másrészt viszont ez a beszállítói oldalról előnyös is lehet, hiszen az akciókkal, szolgáltatási engedményekkel egyre több készüléket lehet árukapcsolással értékesíteni.
Talán elsőként a Nokia, de lehet, hogy az SonyEricsson eszmélt rá, hogy lehetne egy olyan készüléket gyártani, mely ötvözi a mobiltelefont és a fényképezőgépet. Az biztos, hogy az első kereskedelmi forgalomba kerülő digitális fényképezőgéppel egybeépített mobiltelefont, a 7650-est a Nokia gyártotta és hozta forgalomba. A finn cég számára az ötlet abból eredt, hogy a távközlési szolgáltatások a videophone irányba kezdtek elterjedni; ez a beszélgető felek egymással történő képi kapcsolatára és természetesen a hangkapcsolatra épül fel. Az internet elterjedésével és az egyre nagyobb sávszélességű adatátvitellel ezt a problémát megoldották, de ez nem volt mobileszköz. A szélessávú mobil-adatátvitel jelenleg még drágának minősül, azonban egyes fájlok, például jpg, vagy az erre a célra fejlesztett operációs rendszerek, képfájlokat könnyedén képesek megjeleníteni, illetve továbbítani a GSM rendszeren keresztül.
A legnagyobb versenyt a hazai mobilkészülékek piacán a Nokia és a SonyEricsson vívja. Míg a Nokia az újdonságok terén eddig az elsők között volt, addig a SonyEriccson inkább a kiforrottabb technológiára várt és arra helyezte a hangsúlyt. Az idei évben a svéd–japán cég felvette a kesztyűt és először piacra dobta a P800 jelű multifunkcionális menedzsereknek szánt eszközt, majd az év közepén az egyszerűbb 6100-as modellt. Hasonló újdonság lehet a SonyEricsson által fejlesztett játékkonzolként is működő mobiltelefon, vagy a Nokia nyomtatható, színes előlapú készüléke. A gyártók az elmúlt években nem igazán kínáltak multifunkcióktól mentes, a menedzserek számára is használható készülékeket, a Nokia részéről 9210i kommunikátor és az egyszerűbb, de igen közkedvelt 6310-es modelljét ajánlotta. Az SonyEricsson ennél is jobban le volt maradva, az űrt a multifunkciós P800-assal próbálták kitölteni.
Idén karácsonyra a Nokia az NGage mobiljátékgéppel rukkol elő, valamint a 7600 jelű, új formájú prémium készülékkel, de várhatóan idén kerül forgalomba a 7650-es kistestvére – méreteit tekintve, ám annak funkcióit felülmúlva – a 6600-as jelzéssel ellátott Nokia mobiltelefon is. A 7600-as készüléket a Nokia a londoni 100% Design kiállításon mutatta be. A radikálisan új formatervezésű Nokia 7600 telefon, a 3G-képességet futurisztikus külsőben egyesíti a legújabb mobil képkezelő funkciókkal. A Nokia formatervezés új lépcsőfokát képviselő készülék előlapjának szívét-lelkét a 65 ezer színt megjelenítő kijelző jelenti. A Nokia 7600-assal készíthetünk fényképet és videofelvételt, küldhetünk és fogadhatunk multimédiás üzeneteket és mobil e-mailt, de zenét is hallgathatunk. Ezzel a készülékkel a mobilhálózatok új generációjának fokozott sebességét kihasználva jó minőségű, élő videofelvételeket tekinthetünk meg közvetlenül a telefonon. A 7600-as exkluzív formatervezését továbbfokozva egyes európai elit üzletekben, így a londoni Conran Shopban, a stockholmi Asplunds-ban, a párizsi Colette-ben, a milánói Corso Como-ban, a barcelonai Vinconban, a berlini Quartier 206-ban és a müncheni Wittgensteinben egy ezer készülékből álló, limitált széria lesz kapható. Az olcsóbb telefonkategóriából a finn cég a 2100-as Nokiát ajánlja karácsony előtt a vásárolóknak. A SonyEricsson a Nokia NGage játékgépre válaszul piacra dobja a Gameboard EGB–10-es konzolt, valamint a Z jelzésű készülékeket, melyeknek csúcsa a Z1010 lehet, mely már a harmadik generációs (3G) adatátvitelt támogatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.