időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Lemészárolt teknősök

MTI
2003.10.09. 23:00

Valóságos mészárlás áldozataivá válnak a tengeri teknősök a mexikói Baja California államban. Évente több tízezret ölnek meg a védett hüllőkből, amelyeknek a húsát az Egyesült Államokban és Japánban igen borsos áron lehet kapni.
Állatvédők szerint az állatok kiirtása nemegyszer a hatóságok tudtával és jóváhagyásával történik. Csupán Baja California Sur államban évente mintegy negyvenötezer teknőst ölnek meg orvvadászok – mondta el az AFP hírügynökségnek Javier Villavicencio, a teknős-csoport koordinátora. A zsákmányért kapható magas ár – a teknősbékahús kilójáért ötven dollárt is megadnak –, valamint a nagyarányú munkanélküliség sok halászt rászorított e törvénytelen üzletre. Közéjük tartozik Francisco Blanco is, aki az AFP-nek elmondta, hogy tizenhárom évig hetente húsz tonna „zöldteknőshúst” szállított az Egyesült Államokba, ami hetente ötszáz elpusztított teknősnek felel meg. Francisco nem árulta el, kik voltak a megrendelők, mert attól tart, hogy megölnék. Hozzátette: kormányhivatalnokok is benne vannak az üzletben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.