Nyereséges a Sony Ericsson

2003. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők és a piac véleményével megegyező irányba indult el tegnap a magyar tőzsde, azaz gyengülés, korrekció jelentkezett a Budapesti Értéktőzsde parkettjén. Nem is lehetett volna mást várni a tőzsdétől, mint a visszaesést, hiszen a keddi kereskedés során a magyar tőzsdemutató görbéje 40 pontra megközelítette a 10 ezer pontos álomhatárt, ezt a növekedést és a várható további emelkedést a piac csak egy kisebb visszaeséssel tudta „honorálni”. A programozott eladások megkezdődtek, a BUX határidős piacán a shortra üzletelők is megjelentek, mivel vannak olyan pesszimista befektetői vélemények is, amelyek túlzottan magasnak vélik a jelenlegi 9800-9900 pont körüli szintet. A BUX kora délután az amerikai hírek megjelenése előtt még javában 9970 pont körül tartózkodott, de az amerikai kiskereskedelmi adatok hatására a BÉT-en eladási folyamat kezdődött. A visszaesés és az eladók megjelenése végül a BUX-ot 9817 pontra gyengítette, ami 96,64 pontos csökkenésnek felelt meg.
A nemzetközi értékpapírpiacokon csakúgy, mint a BÉT-en, jelentős drágulások jelentkeztek, de a Wall Street elrontotta a befektetők kedvét. Napközben a távközlési és technológiai papírok drágultak a legjobban, a nap meglepetését a Sony Ericsson okozta azzal a bejelentéssel, hogy 39 millió euró adó előtti nyereséget ért el a harmadik negyedévben, és ezzel számos veszteséggel zárt negyedévet követően nyereségbe fordult.
A BÉT-en a befektetők érdeklődése továbbra sem lankadt, ezt mutatta a 12,24 milliárd forintos forgalom és a kiskapitalizációjú papírok drágulása. A tegnapi napon a befektetési irány némileg átstrukturálódott, ez azt jelentette, hogy a húzó papírokat (blue chipek) a spekulánsok eladták és ezzel profithoz jutottak, majd a bevételből kisforgalmú részvényeket vásároltak. Ilyen papír volt a már évek óta növekedési várakozás előtt álló Phylaxia. Az állatgyógyászati termékeket gyártó cég papírjait azért vásárolták a befektetők, mert a Fővárosi Ítélőtábla a még kedden meghozott ítéletével jogerősen helybenhagyta a Fővárosi Bíróság azon közbenső ítéletét, amely szerint semmis az az 1993-ban létrejött megállapodás, amely a Phylaxia-Sanofi Rt.-t a Phylaxia Pharma Rt.-vel szemben a licencdíj megfizetése alól mentesíti. A bírósági ítélet a Phylaxia számára jelentős bevételt okozhat. A vezető részvények közül gyengült a Mol–OTP–Richter hármas, míg a Matáv kurzusa 10 forinttal drágult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.