Röviden

2003. 10. 31. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol Rt. éri el a legnagyobb, egy hordóra vetített nettó nyereséget kőolaj-kitermelésben Európában, míg világösszesítésben a hetedik helyen áll – közölte legújabb tanulmányában a John S. Herold Inc. nemzetközi gazdaságkutató cég. A tanulmány, amely az olajipari vállalatok kitermelési teljesítményét vizsgálta, megállapítja, hogy a Mol átlagosan 9,04 dollár nettó nyereséget ér el egy hordónyi kitermelt kőolajon. (MTI-Eco)

Az Egyesült Államok harmadik negyedévi hazai összterméke 19 éve nem látott jelentős mértékben, 7,2 százalékkal nőtt az alacsony kamatok és a jelentős adócsökkentések hatására. Az elemzők hatszázalékos GDP-emelkedésre számítottak a második negyedévi 3,3 százalékos növekedés után. Az idei első negyedévi és a tavalyi utolsó negyedévi hazai össztermék egyaránt 1,4 százalékkal bővült. (MTI-Eco)

Az ötéves államkötvény átlaghozama 42 bázisponttal, a tízévesé 37 bázisponttal emelkedett a tegnapi aukción az utolsó értékesítéshez képest – közölte az Államadósság Kezelő Központ Rt. A 2009/C jelű ötéves futamidejű államkötvény aukcióján 7,71 százalékos átlaghozam alakult ki, míg a 2014/C jelű tízéves futamidejű államkötvényeket 7,27 százalékos átlaghozammal értékesítették. (P. B.)

A világ második legnagyobb bankja, a HSBC Holdings Plc. elsőként kapott engedélyt arra, hogy külföldi részesedésű vegyes vállalatot hozzon létre biztosítások értékesítésére Kínában. (MTI-Eco)

Törökország 2005. január 1-jétől három nullától „szabadítja meg” elértéktelenedett valutáját, a török lírát. A török gazdasági miniszter csütörtöki bejelentése szerint ha ma intézkednének, 1514 líra érne egy dollárt (a jelenlegi árfolyama 1 514 000 líra/1 dollár). (MTI-Eco)

A Szibnyefty orosz olajipari cég, amely egyesült nagyobbik riválisával, a Jukosszal, azt közölte, hogy félévi nettó nyeresége rekordszintre, 1,378 milliárd dollárra nőtt, ami meghaladta a vártakat. A cég közleménye szerint a tiszta nyereség 189 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakában elért és most 476 millió dollárra módosított profithoz képest. (MTI-Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.