Tovább gyengült a BUX

2003. 10. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akorábbi várakozásokkal ellentétben nem tudott emelkedni a BUX-index a tegnapi kereskedés során, a befektetők részéről ugyan némi élénkülés volt észrevehető, de a tőzsdemutató 56 ponttal előző értéke alatt, 9486 ponton zárt. A forgalom nyolcmilliárd forintra ugrott, ebből a legnagyobb részt a Molra és a Richterre kötötték.
Elemzők szerint a Budapesti Értéktőzsdén azért nem sikerült emelkedést felmutatni, mert a spekulánsok inkább a tengerentúlon elért nyereségeikre figyeltek. Kedden az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nem változtatta meg az irányadó kamatok szintjét, ennek hatására a tőzsdemutatók két százalék feletti növekedést produkáltak. A tegnapi napon már profitrealizálással foglalkoztak a Wall Street-i alkuszok és a megbízóik, ezt mutatta a Dow Jones és a Nasdaq Composite indexek mérsékelt gyengülése is. Nagy volt az eufória tegnap a technológiai és internetes piacon is azok után, hogy a Google bejelentette: tőzsdére viszi a cég részvényeit. Szakértők szerint a Google piaci értéke meghaladja a tizenötmilliárd dollárt. A társaság a jövő évben nyilvános kibocsátással kíván tőzsdére kerülni.
A pesti tőzsde az utóbbi napokban megszokott irányt vette fel tegnap is: a gyengülés nem volt túlzottan nagy, viszont a kedvező nemzetközi események ellenére a BUX nem tudott pozitív előjellel zárni. A tőzsdeindikátor eséséhez nagyban hozzájárult a Richter- és az OTP-papírokban keletkezett nyereség kivonására spekulálók megjelenése, valamint néhány kisebb likviditású papír gyengülése is. A nap meglepetését a Phylaxia okozta kétforintos erősödésével. A Phylaxia piacán az elmúlt hetekben igen nagy forgalmat regisztráltak, a kiemelt érdeklődést az okozta, hogy a társaság várható eredményei és a licencszerződési probléma előnyös irányba terelheti a céget.
A forint tegnap délután 9,30 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, 9 bázisponttal gyengébben a kedd délutáni helyzeténél. Az euróval 256,00/20 forinton kereskedtek, szemben a 255,80/90 forintos keddi jegyzéssel. A piacon átlagos forgalmú kereskedésről számoltak be, a forint 8,98 és 9,44 százalék között ingadozott, az euróval 255,70 és 257,00 forint között kereskedtek. A hét további részében a forint kurzusát várhatóan a külföldiek állampapír-kereslete határozza meg – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.