Tovább „tarolt” a hossz

2003. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg hétfőn egy helyben topogott a BUX, addig tegnap emelkedett és majdnem elérte a tízezer pontos álomhatárt is. A pesti parketten tovább tartott a vevői optimizmus, amit mi sem mutatott jobban, mint a forgalom 11,9 milliárd forintos szintje és a BUX 184,44 pontos emelkedése. Az elemzők már a múlt héten megjósolták, hogy a hossz folytatódni fog, akkor arra alapozták véleményüket, hogy sem a hazai, sem a nemzetközi értékpapírpiacokon nem jelentek meg olyan negatív hírek, amelyek depressziót okozhattak volna. A BUX fellendülése annak ellenére történt, hogy a nemzetközi tőkepiacokat tegnap inkább a korrekciós hatások gyengítették, így kora délután a DAX és az FTSE kurzusai negatív előjelűek voltak, sőt az amerikai nyitások sem tudtak növekedést indukálni. A Dow Jones ipari és a Nasdaq Composite technológiai mutató negyedszázalékkal nyitott előző szintje alatt, a nap folyamán a két index javult, de a BÉT zárásakor még mindig veszteségben voltak.
A Budapesti Értéktőzsdén a prímet továbbra is a Richter és a Mol vitte, a gyógyszergyártó cég részvényei 1005 forinttal emelkedtek, és 25 000 forinton zártak. Az olajipari papírok esetében kisebb volt a növekedés, de részvények között még így is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a papírok a 200 forintos emelkedésükkel. Az OTP 41 forinttal, a Matáv 5 forinttal drágult. Az elemzők a kiskapitalizációjú részvények közül kiemelték a Synergont, amely részvény az elmúlt napokban igen jól teljesített, tegnap az informatikai cég papírjai 6 forintot gyengültek. A szakértők rámutattak, a Synergon elmúlt napokban történt erősödését vélhetően az okozta, hogy a luxemburgi bejegyzésű Berenberg Global Opportunity Magyar Alap 506 924 darab Synergon részvényt vásárolt, amivel a társaság 5,3 százalékos szavazati aránya felett rendelkezhet. Szakértők felvetették azt a kérdést, hogy az alap vajon mekkora részt kíván birtokolni a Synergonból és megáll-e a jelenlegi 5,3 százalékos szinten, vagy tovább vásárolja a cég papírjait. A nap nyertese a 200 millió forint feletti forgalmú és 6 százalékkal erősödő Fotex lett, míg a legroszszabban a Forrás osztalék elsőbbségi papírjai teljesítettek.
A forint tegnap délután 9,58 százalékon állt a sáv erős oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.