Újabb csúcson a BUX

2003. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egynapi hezitálás után újból kitört a BUX, és többéves csúcsot döntött: a magyar tőzsdére a nemzetközi tőkepiacok emelkedő trendje is hatott, de nyomást gyakorolt a BÉT-re a magyar papírok iránt megnövekedett érdeklődés is. Összegezve a történteket, a BUX 313,63 pontot emelkedve 9753 ponton zárt. A brókerek a kereskedés végén elmondták: a 12 milliárd forintos forgalom és a vezető részvények komoly drágulása azt mutatta, hogy a magyar papírok iránt a külföldi befektetők is igen élénken érdeklődnek. A nap nyertese a 3000 forint közelébe emelkedő OTP lett, ezt követte a Synergon és a Richter. A banki papírok 155, az informatikai cég részvényei 21, míg a gyógyszergyártó vállalat papírjai 845 forinttal drágultak. A spekulánsok ezúttal nem „kímélték” a kis kapitalizációjú részvényeket sem, ez azt jelentette, hogy olyan részvények is áremelkedést tudtak felmutatni, mint a Humet vagy a BorsodChem.
Tőzsdezárás után közölte az Antenna Hungária (AH), hogy nem hívta le Vodafone-opcióját, így tulajdoni hányada a VRAM Rt.-ben 12,1 százalékra csökkent. Az AH-nak jelenleg nincs akkora készpénzállománya, hogy képes legyen az opciót lehívni. Az AH-ban az opció lehívásához csaknem húszmilliárd forint értékű tőkeemelést kellett volna végrehajtania az államnak vagy egy, a privatizáció során kijelölt cégnek. Jelenleg az AH portfóliójának tisztítása folyik, a magyar állam viszont nem adott húszmilliárd forintot, sőt a kereskedelmi bankoktól való konzorciális hitelfelvételt is elvetették, mivel a Vodafone International nem járult hozzá az opció átadásához, illetve az opció védelméhez.
A nemzetközi tőkepiacokon a DAX és az FTSE kurzusa vállvetve emelkedett, míg a Wall Street ki nem nyitott. Az amerikai piac a kereskedés elején gyengült, majd emelkedett annak a hírnek a hatására, hogy augusztusban a várakozást meghaladóan, 0,4 százalékkal bővült az Egyesült Államokban a nagykereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest. Júliusban stagnáltak az eladások a júniusi 1,6 százalékos növekedés után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.