BÉT: emelkedést jósoltak

2003. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedést vártak az elemzők a magyar tőzsdétől, hiszen a hétfői amerikai és európai árfolyammozgások azt indokolták volna, de a várakozás nem valósulhatott meg, mivel a befektetők a Mol-kibocsátásra, illetve a maximált árra vártak. Elemzők a tőzsdezárást követve hangoztatták, hogy a forint gyengülése miatt és a Mol-részvények jegyzése előtt a befektetők továbbra is visszafogottak, még nem döntötték el, hogy indulnak-e az olajipari cég privatizációján. Tőzsdezárás után közölte a Mol-részvények kibocsátója, hogy a maximált ár 7100 forint, ez elemzők szerint megegyezik a várt 7000 forint körüli szinttel. A BUX végül 71,52 pontot gyengülve, 9393,87 ponton zárt. A forgalom nem haladta meg a 4,3 milliárd forintos határt.
A nemzetközi tőkepiacokon tovább tartott az árfolyam-növekedés, bár Frankfurtban és Londonban nem volt nagyon határozott az emelkedő trend, de az amerikai GDP-adatok és a tengerentúli emelkedés az európai spekulánsokat inkább vételre buzdította, mintsem eladásra.
Az Egyesült Államokban a második előzetes adatok szerint a harmadik negyedévi hazai össztermék éves szintre kivetítve 8,2 százalékkal, 19 éve a legnagyobb ütemben nőtt az alacsony kamatok és a jelentős adócsökkentések hatására. Az első becslés 7,2 százalékos növekedést irányzott elő.
Budapesten a Mol-jegyzés, illetve a Molról szóló hírek nagyban befolyásolták a befektetők hangulatát. Az olajipari társaság tegnap bejelentette, hogy november 25-én, a szlovák pénzügyi piaci felügyelet jóváhagyását követően nyilvános vételi ajánlatot tett a Slovnaft összes részvényére. Az ajánlati ár részvényenként 1379 szlovák korona. Az ajánlat időtartama a meghirdetéstől számított 60 nap. A Mol ezzel a lépéssel eleget tett a szlovák törvényekben előírt kötelezettségeinek. A Mol árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén 60 forinttal gyengült.
A nap fontosabb tőkepiaci hírei között érdemes megemlíteni a Forrás Rt. által kiírt Cartographia Rt. 90 százalékos tulajdonának értékesítési pályázatának eredményhirdetéssét. Thurzó Csaba, a Forrás Rt. kapcsolati igazgatója közölte: a pályázat eredményes lezárásáról legkorábban decemberben várható döntés. A kapcsolati igazgató közölte, hogy az értékelőbizottság javaslatot tesz a Forrás igazgatóságának az eladásra, illetve a vevő személyére, de végső döntést a Forrás Rt. igazgatósági ülésén hozzák meg, az viszont december 12-én ül össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.