Gyors, vezeték nélküli internet

Ráeszméltek a távközlési berendezéseket gyártók és a mobilszolgáltató cégek, hogy egyre nagyobb szükség van a gyors és mobil internetes alkalmazásokra, így a fejlesztések ebbe az irányba is elindultak. Ezeknek a cégeknek ma két igen fontos céljuk van, az egyik, hogy a fiatalok számára készítsenek felhasználói szoftvereket, másrészt a menedzserek részére sokrétű kommunikációs szolgáltatásokat fejlesszenek ki.

2003. 11. 03. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkban két fontos mobilkommunikációs technológia verseng a felhasználók kegyeiért és pénzéért. A mobilszolgáltatók egyre több, gyors adatátvitelre és internetezésre alkalmas GPRS- (General Packet Radio Service), EDGE- (Enhanced Data GSM Environment) és harmadik generációs, 3G-hálózatot építenek ki. Nem véletlenül: előfizetőik bárhol, bármikor el akarják érni a legújabb multimédiás alkalmazásokat és vállalati hálózatukat.
Van egy másik, az informatikai szektor által kifejlesztett, főként beltéri használatra alkalmas, vezeték nélküli alkalmazás is, amit WLAN-nak (vezeték nélküli helyi hálózat) neveznek. Egyre több repülőtéren, szállodában, konferenciaközpontban, kávézóban jelennek meg a vezeték nélküli internetezésre, a vállalati hálózathoz csatlakozásra, e-mailek olvasására alkalmas „hot spotok”.
Hazánk nemcsak az EDGE-, de a WLAN hálózatok terén is az élen jár: a legnagyobb magyar telekommunikációs szolgáltatók számos ponton, köztük a Ferihegyi repülőtéren és ügyfélszolgálati irodáikban is kínálnak vezeték nélküli internet-hozzáférést.
A két technológia versenyében ugyanakkor a legtöbb szolgáltató még nem ismerte fel, hogy a vezeték nélküli hálózati megoldások nem ellenfelei, hanem kiegészítői egymásnak. Nem így az Ericsson mérnökei, akik már ki is dolgozták Mobile Operator WLAN nevű megoldásukat, amely forradalmasíthatja a vezeték nélküli internetszolgáltatások piacát. A svéd távközlési cég megoldása egyesíti a második és harmadik generációs mobilrendszerek előnyeit – beleértve a korlátlan barangolást és mobilitást – a vezeték nélküli WLAN hálózatok, forgalmas beltéri területek (irodák, repülőterek, kávézók) esetében nyújtott nagyobb teljesítménnyel és kapacitással.
A GPRS- és a harmadik generációs (UMTS) hálózatok üzemeltetői kétféle hozzáférést kínálhatnak a mobil csomagkapcsolt adatátviteli szolgáltatásokhoz: a nagy területet lefedő GPRS/UMTS-hálózaton, valamint a nagyobb teljesítményű, beltéri WLAN-hozzáférési hálózaton keresztül.
A WLAN-hozzáférés különösen megfelelő alternatív hozzáférési forma beltéri, nyilvános, forgalmas területek (repülőtéri várótermek, konferenciaközpontok) esetében. Ám ami a legfontosabb: a megoldás biztosítja a zökkenőmentes, csomagkapcsolt adatátvitelt a GPRS/UMTS- és a WLAN hálózatok között. Az Ericsson Mobile Operator WLAN megoldása tökéletesen illeszkedik a mobilszolgáltatók infrastruktúrájába, s biztosítja az előfizetők egyszerű, SIM-kártya-alapú azonosítását: egyetlen sms-üzenet elküldésével megkapjuk az adott hálózaton az adott időpontban szükséges, „egyszer használatos” jelszavunkat.
A WLAN technológia, a GPRS/UMTS és egyéb második, illetve harmadik generációs rendszerek széles sávú kiegészítője szükség esetén áthidalhatja a szakadékot a különböző környezetek és alkalmazások között. A nyilvános WLAN-hozzáférésnél tapasztalt szolgáltatási minőség mindenben megfelel a zárt, irodai WLAN-hozzáférés minőségének. Mivel a WLAN rendszerek működtetéséhez nincs szükség külön frekvenciaengedélyekre, s a rendszer igen nagy adatátviteli sebességet nyújt, igen vonzó a mobil- és vezetékes hálózatok üzemeltetői és az internetszolgáltatók számára. A WLAN rendszert a meglévő hálózatukkal összekapcsolva a szolgáltatók lefedhetik a beltéri nyilvános környezetek zsúfolt, forgalmas területeit, és kiegészítő, nagy sebességű adatátvitelt kínálhatnak. Míg az Ericsson az WLAN technológia kidolgozásán is fáradozott, addig a Nokia az EDGE szolgáltatás kifejlesztésében vett tevékenyen részt. A finn mobiltávközlési eszközöket gyártó a napokban dobta piacra az új EDGE-adatátvitelre is képes 6220-as modelljét. A Nokia 6220 által biztosított nagy sebességű, csomagkapcsolt EDGE-kapcsolat révén az üzletemberek erőteljesebb és gyorsabb böngésző, üzenetküldő és letöltési funkciók előnyeit élvezhetik. A Nokia 6220 készülékkel az EDGE-n elérhető, akár 118,4 kb/s letöltési adatsebesség kétszer gyorsabb a GPRS-nél. A felhasználó számára érzékelhető módon a nagyobb adatállományok kezelése nagyobb hatékonysággal történik meg, mint amit a korábbi böngészők nyújtottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.