Ismét drágult a Richter

2003. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzői elképzelésekkel ellentétesen alakultak tegnap a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett részvényárak, a BUX többszöri emelkedési próbálkozás után is csak 58,3 pontot tudott produkálni. A forgalom nem érte el a 8 milliárd forintos szintet, ami meglepő volt a korábbi napok jelentős forgalmához képest.
A nemzetközi értékpapírpiacokon is mérsékelt emelkedések jelentkeztek, az FTSE és a Dax kurzusa fél százalékkal állt zárás előtt fél órával előző szintje felett. A tengerentúlon viszont a termelékenységi mutató nem a várt mértéket jelezte, így a Dow Jones és a Nasdaq értékei visszaestek. Az amerikai munkaügyi minisztérium kiadott jelentése szerint a mezőgazdaságon kívüli tevékenység szezonálisan kiigazított, éves szintre vetített termelékenysége 8,1 százalékkal nőtt. Elemzők előzetesen kilencszázalékos növekedésre számítottak.
A nyugat-európai piacok emelkedéseit megfigyelve a befektetők a magyar parketten visszafogottan kereskedtek. A BÉT-en a Richter és az OTP szerepelt a legjobban, de erősödött a Nabi és a Zalakerámia ára is. A Nabi részvénye az elmúlt napokban spekulatívvá vált, mert a november 24-re összehívott rendkívüli közgyűlésen még nem világos, hogy az Első Magyar Alap valóban meghosszabbítja-e az alap futamidejét 2004. december 31-ig, sőt az is kérdéses, hogy az alap kivel próbál meg tanácsadói szerződést kötni, azt követve, hogy a korábbi tanácsadó, a Róna és Társa Rt. lemondott pozíciójáról. A héten lezajlott Pannonplast-menedzsmentváltás egyik szereplője, Molnár László új igazgatósági tag az MTI-nek adott nyilatkozatában hangoztatta, hogy a Pannonplastnál minél hamarabb el kell fogadni a vállalat új stratégiai tervét, hogy növekedési pályára álljon a cég, ennek egyik lépése a költségcsökkentési program végrehajtása. Az új igazgatóság tevékenysége akkor lesz jó, ha jövő áprilisig sikerül a részvények árfolyamát 2000-2500 forintra emelni. Ez a többi tulajdonosnak, így az igazgatóságból kiszorult Brittonnak és a Karsai Holdingnak is kedvező lehetne – közölte Molnár László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.