Komoly reményeket táplál a Richter Rt.

Nagyon jó harmadik negyedévi eredményt és valószínűleg hasonló utolsó három hónapot lehet várni a Richter Gedeon Gyógyszergyártó Rt.-től. Bár a társaság vezetése a szokásokhoz híven mérsékelten optimista, az elemzők és a piac is arra számít, hogy a legnagyobb magyar gyógyszergyártó cég éves eredményei felülmúlják majd a várakozásokat.

2003. 11. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bogsch Erik, a Richter Rt. vezérigazgatója mindig óvja a túlzottan optimista elemzőket attól, hogy szuperlatívuszokban szóljanak a gyógyszergyártóról. Ezt csakis az elvégzett és kiértékelt munka után lehet megtenni.
A társaság kimagaslóan jó működését az elmúlt öt évben csupán egy ügylet árnyékolta be, de annak sem a Richter Rt. volt az oka. Ez ugyanis az 1998-as orosz válság és az azt követő tőzsdei mélyrepülés, valamint a válság miatti gazdálkodási negatívum volt. Mára viszont a Richter Rt. a kelet-európai régió egyik legnagyobb gyógyszergyártó vállalata lett. A Richter Rt. leányvállalataival jelen van szinte az egész világon, Oroszországtól az Egyesült Államokig.
A Richter Rt. stratégiai kapcsolatai igen sokrétűek, ezek közül érdemes kiemelni az amerikai Barr Laboratories Inc.-vel fennálló viszonyt. A magyar társaság a Barr hat különböző fogamzásgátlójához szállít szteroid hatóanyagokat, és hatóanyagot értékesít a Johnson& Johnsonnak is. Az idei év első kilenc hónapjában a társaság a hazai, az Európai Unió, az USA és a FÁK piacain is igen kimagasló értékesítési eredményt ért el. Az eredmény kimagasló növekedéséhez nagyban hozzájárult a készletátértékelés is. A Richter idén megkapta az üzleti etikai díjat is, ezzel is elismerve, hogy a legnagyobb magyar gyógyszergyártó cég minden szempontból Magyarország legetikusabban viselkedő vállalata. A díj átvételekor a Richter Gedeon Rt. kommunikációs igazgatója, Beke Zsuzsa hangsúlyozta, hogy a régió gyógyszeriparának meghatározó szereplője számára kiemelten fontos az etikus magatartás, hiszen az mind a betegekkel, mind az orvosokkal és gyógyszerészekkel történő kapcsolattartás legfontosabb alapfeltétele.
Elemzők szerint a Richter Gedeon Rt. növekedése szinte megállíthatatlan; a néhány éve még ingatag orosz piac mára az egyik meghatározó értékesítési területté vált a cég számára. A közelgő moszkvai választások csak kedvezően befolyásolhatják a vállalat működését. A lengyel piacon a tavaly ősszel akvirált GFZ Polfa maradék 49 százalékos megvásárlása is szóba kerülhet, de első körben 12 százalékos tulajdoni hányadot ajánlott fel megvételre a lengyel kincstárügyi minisztérium.
A befektetői tanácsadók körében a Richter Rt. részvényeit vételre ajánlják, s mi sem mutatja jobban a brókerek optimizmusát, minthogy a gyorsjelentés után maga az amerikai Smith Barney 32 300 forintos részvényenkénti célárat határozott meg a Richter papírjaira.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.