OTP: rekordprofit

Lényegesen eltértek az OTP Bank Rt. harmadik negyedéves gyorsjelentésében taglalt gazdálkodási adatok az elemzők által várttól. Ez a külső szemlélők számára meglepetést okozott ugyan, de a pénzintézet vezetőit nem lepte meg.

2003. 11. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán minden a régi trendek szerint alakult – nyilatkozta tegnap Spéder Zoltán a legnagyobb magyar bank első kilenc hónapjának gazdálkodási adatainak ismertetésekor. Az alelnök, vezérigazgató-helyettes rámutatott, hogy az elemzői várakozást 15 százalékkal sikerült túlszárnyalni – ez a board számára nem okozott meglepetést, hiszen főként fundamentális okok vezettek a rekorderedmény eléréséhez. Az OTP Bank Rt. konszolidált adózás utáni eredménye a magyar számviteli szabvány szerint 67,9 milliárd forint volt 2003 első háromnegyedében, 68,5 százalékkal több, mint 2002 azonos időszakában, s ez meghaladja az optimista elemzői várakozásokat is. A bank nem konszolidált adózás utáni eredménye 80,4 százalékkal nőtt: 62,4 milliárd forintot ért el.
A pénzintézet saját tőkéje elérte az EU-csatlakozásra kitűzött egymilliárd eurós nagyságrendet, ami azt jelenti, hogy az OTP a közepes méretű európai bankok szintjére nőtt – mondta Spéder Zoltán. Javult a bank eredményessége, és a stratégiai célokat is sikerült megvalósítani, hiszen az éves tervszámokat már a harmadik negyedévben megközelítette a társaság. Az idei évre 70 milliárd forint, leányvállalatok és egyéb érdekeltségektől mentes adózás előtti eredményt terveztek. Az alelnök jelezte, hogy a növekedés mögött a bővülő ügyfélkihelyezés, a növekvő kamatbevételek húzódnak meg, de a költséghatékonyság is jelentős mértékben javult.
A DSK eredményeit tekintve az alelnök közölte, hogy az OTP Bank az év negyedik negyedében vonja be a konszolidációs körbe. A bulgáriai terjeszkedésből származó költségeket öt év alatt számolja el a bank. A DSK konszolidációja következtében a magyar bank tőkemegfelelési mutatója még azt fogja jelezni, hogy további terjeszkedések nem okozhatnak problémát. A jövőbeni akvizíciókról Spéder Zoltán azt nyilatkozta, hogy jelenleg egy fő cél van a banknál, ezt pedig az Albán Takarékpénztár privatizációja, de a társaság a tiranai ügyletet követve más, akár zöldmezős beruházásokat is végrehajthat.
A magyar költségvetés megszorító intézkedéseit és annak a társadalomra mért hatásait az OTP Bank vélhetően nem fogja komolyabban megérezni a 2004-es évben, így a jövő évi nyereséget tekintve két számjegyű lehet a növekedés. Spéder Zoltán végezetül hangoztatta, hogy reális lehet az a várakozás, hogy a bank saját tőkéje 2006-ra elérje a kétmilliárd eurós szintet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.