Röviden

2003. 11. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 1,35 milliárd forint értékben jegyezték le a CA IB Alapkezelő Rt. és a HVB Bank Hungary Rt. együttműködésével indított tőkegarantált befektetési alap jegyeit. A magyar piacon újdonságnak számító tőkegarantált alap jegyeit október 28-tól három héten keresztül jegyezhették a befektetők. Az alap 100 százalékos tőkegaranciát nyújt. A visszafizetést az alapkezelő saját tőkéjén túl a HVB bankgaranciájával is biztosítja. A külföldi részvényekbe fektetett növekményből való részesedés a futamidő egészére akár 80 százalékos hozamot is eredményezhet. A zárt végű befektetési alap futamideje három év. (P. B.)

Minimális mértékben csökkent a hat hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy éves átlaghozama. A tegnapi aukció során 0,07 százalékponttal 9,93 százalékra mérséklődött az aukcióban értékesített kincstárjegyek hozama, a kibocsátó által felkínált 30 milliárd forintnyi papírra 87 milliárd forintnyi jegyzés érkezett. (P. B.)

Az orosz kormány minden bizonnyal felkéri a Gazprom gázipari vállalatot, hogy csökkentse osztalékát és költségeit, és ily módon finanszírozza adósságát, ne pedig új hitelek felvételével. A Gazpromnál a múlt héten közölték, hogy jövőre 40 százalékkal, 7,3 milliárd dollárra akarják növelni az új hitelek felvételét. (MTI–Eco)

Az Egyesült Államokban októberben meglepetésre 2,9 százalékkal, éves szinten 1,960 millióra nőtt a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Ez 1986 januárja óta a legnagyobb ütem. Elemzők arra számítottak, hogy októberben csökken a megkezdett lakóingatlan-építések száma éves szinten. (MTI–Eco)

Németországban a kiskereskedelem az idén először vár egymilliárd euró feletti internetes forgalmat a karácsonyi bevásárlásoknál. A német kiskereskedők szövetségének (HDE) bejelentése szerint az ünnepi időszakra 1,1 milliárd eurós forgalmat valószínűsítenek elektronikus kereskedelemből. (MTI–Eco)

Tegnap már a kilencedik egymást követő munkanapon állt 28 dollár fölött az OPEC hét olajfajtából álló kosarának az átlagára. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.