Stagnált a forint

2003. 11. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nyitáskor látszott, hogy a magyar piac tegnap a korrekciós utat kívánja választani, ezt ugyan a gyengülésre váró spekulánsok megpróbálták letörni, de végül is sikertelen maradt a tevékenységük. A BUX reggel 9410 pontig emelkedett, majd visszaesett, de a pozitív tartományban maradt, és végül enyhe emelkedéssel 9374,55 ponton zárt, ami 48,73 pontos növekedésnek felelt meg. A BUX-ra jótékonyan hatottak a nemzetközi tőkepiacok emelkedő trendjei, de a magyar befektetők nem voltak túlzottan optimisták, ezért javulhatott csupán fél százalékot a magyar tőzsdemutató.
Nem érte el a forgalom a 6,5 milliárd forintot, ez is jelezte, hogy a magyar piacon a befektetők igen bizonytalanok, a brókerek tőzsdezárás után rámutattak, hogy ez jórészt annak köszönhető, hogy negatív hírek jelentek meg. Ezek közé sorolták a Nabiról szóló információkat – a hétfői közgyűlés napirendi pontjai –, valamint a Rába árának komolyabb gyengülését és annak indokait. A nap vesztese mindazonáltal a Humet lett, az a Humet, melyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nemrégiben megbírságolt, az a társaság, melynek vezetője többször került kérdéses helyzetbe. A Humet beesését az indokolta, hogy tegnap rendkívüli közgyűlést tartott a társaság, ennek keretében a részvényesek a Humet Rt. jegyzett tőkéjének leszállítását fogadták el, a cég tőkéje így 21,6 millió forintra csökkent. A határozat szerint a társaság alaptőkéje 3,6 millió darab, egyenként 6 forint névértékű, azonos jogokat biztosító, névre szóló részvényből áll. A részvényesek fizikailag birtokolt részvényeiket az alaptőke leszállítását jóváhagyó cégbírósági végzést követő kilencven napig kötelesek lebélyegzés céljából a Humet Rt.-nek benyújtani. A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot minimum 85 millió forint, maximum 2 millió dollár tőkebevonás megszervezésével. A határozat szerint az igazgatóságnak úgy kell intézkednie, hogy a Humet Rt. jelenlegi kisrészvényeseinek lehetőségük legyen zárt körben a tőzsdei átlagár alatt, de mindenképpen legalább 88 forintos, vagy afölötti áron 900 ezer darab Humet-részvény lejegyzésére.
A forint a BÉT zárásakor 8,64 százalékon állt a sáv erős oldalán
a bankközi devizapiacon, 8 bá-
zisponttal magasabban a csütörtök délutáni záró szintnél – írta az MTI-Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.