Általános optimizmus

2003. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Optimizmus lengte körül tegnap a tőkepiacokat, a befektetők, a társaságok az év végi árfolyam-beállításokra összpontosítottak, így néhány negatív hír ellenére komolyabb drágulásokkal kezdték a tört hetet a börzék. Pesten a forgalom alig haladta meg a kétmilliárd forintos határt, ez is mutatta, hogy bár a piacon jobbára kedvezően alakultak az árfolyamok, a befektetők ezt a hetet is szabadsággal kívánták tölteni. A BUX reggel a NABI-ról szóló pletykák miatt ötven pontot zuhant, majd korrigált, és visszaállt a 9420 pont körüli szintre. A nap végén a vevők 57,71 ponttal rántották fel az indexet, így a BUX 9470,28 ponton zárt.
Néhány renitens papír kivételével drágulás söpört végig a parketten, a nap nyertese a Brau Union lett, miután bejelentette, hogy kizárólagos értékesítési szerződést kötött az Amstel Sörgyárak Rt.-vel, így a Brau-papírok 350 forinttal drágultak. Nyolcszáz forintra emelkedett a Matáv kurzusa is, sőt az OTP és a Mol is jól szerepelt a tegnapi kereskedés során. A magyar tőzsdén reggel meglepődve vették tudomásul a befektetők, hogy a NABI Rt.-ről olyan pletykák keringenek: csőd közeli helyzetbe került. A NABI a napokban jelentette be, hogy 16 millió dolláros buszszállítási szerződést kötött az amerikai San Diego várossal. A társaság vezetője, Farkas László a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy nincs csőd, a társaság az adósság átütemezéséről tárgyal, de ez nem nyugtatta meg túlzottan a piacot. A NABI-részvények árfolyama tegnap 25 forinttal gyengült.
Nyugat-Európában és a tengerentúlon igen heves árfolyammozgásokat produkáltak a tőzsdemutatók, a Nasdaq és a Dow Jones nyitás után 0,5–0,8 százalék közötti növekedést jelzett, a Dow 19 havi csúcsára ugrott, miután a befektetők kergemarhakórügyben megnyugodtak. A McDonald’s ára fél százalékkal, a Nokia értéke egy százalékkal, az AMD mikroelektronikai társaság kurzusa három százalékkal nőtt. Elemzők elmondták, hogy a drágulások mögött a karácsonyi terrorveszély múló hatása és a társaságok iránti igen nagy érdeklődés áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.