Átgondolt forduló

Iránytalan kereskedés és végül a vártnál nagyobb növekedés – ezekkel a szavakkal lehetett jellemezni a tegnapi magyar tőzsdei kereskedést.

2003. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX nyitás után 9010 pontig zuhant, de a befektetők időben észrevették, hogy két nap alatt volt olyan részvény, melynek kurzusa tíz százalékot is gyengült, így azokat elkezdték vásárolni. Bár komolyabb vételi hullám nem tudott kialakulni, mivel a Richterre adott megbízások jobbára az eladói oldalról érkeztek. A BUX végül – köszönhetően a Richter mérsékeltebb gyengülésének – 131,88 pontot emelkedve zárt. A gyógyszergyártó cég papírjaira 4,5 milliárd forint értékben születtek kötések, a részvények napközben 23 000 forintig zuhantak, majd a kereskedés végére a veszteség konszolidálódott, azaz az 1300 pontnyi mínuszból zárásra csupán 300 pontnyi veszteség maradt. Meglepetésre a többi vezető részvény emelkedéssel tudott zárni, így a Mol 5, a Matáv 27, míg az OTP 92 forinttal értékelődött fel. A kiskapitalizációjú papírok közül a Rába árfolyama drágult a legjobban, a győri cég részvényei 40 forinttal drágultak. Elemzők a tőzsde zárását követve rámutattak arra, hogy a Richtert a haszonrealizálók gyengítették még mindig, de a piac észrevette, hogy a blue chipekben jelentős növekedési potenciál van még.
A Rába esetében a szakértők a cég negyedik negyedéves várható eredményeit domborították ki, valamint azt, hogy az Erste korábbi elemzése nem volt teljesen helytálló. Az osztrák pénzintézet elemzője korábban 600 forint alá várta a Rába részvényeinek árát. Ezt azzal magyarázta, hogy a gépipari cég a jövőben nem lesz képes kilábalni gazdasági nehézségeiből. Hasonlóan jól szerepelt a másik gépipari részvény, a Nabi is, az amerikai buszgyártó papírjai 1,6 százalékkal erősödtek.
A nemzetközi tőkepiacokon is jobbára emelkedő trend uralkodott. Európában mindaddig erősödtek az árfolyamok, míg ki nem nyitott a Wall Street, azt követve viszont a növekedés megtorpant. New Yorkban először drágultak az árfolyamok, de a Michigani Egyetem decemberi előzetes fogyasztói mutatója a korábbinál rosszabb képet jósolt, így a befektetők kihátráltak a vételi megbízásaikból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.