Csúcson az euró

2003. 12. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező vállalati és makrogazdasági hírek, általános optimizmus – ezekkel a szavakkal lehetett jellemezni a tegnapi tőzsdei kereskedéseket. A magyar piac valójában a Rába és a Nabi bejelentésének és a jó nemzetközi hangulatnak köszönhette erősödését. A nap végén azonban az index 134 ponttal előző szintje felett zárt, ami 1,47 százalékos növekedésnek felelt meg.
Az európai parketteken az euró dollárral szembeni jelentős erősödését kedvezően fogadták a befektetők, a londoni FTSE egy százalékkal, míg a német DAX 0,68 százalékkal javult. A brókerek a Cityben elmondták, hogy az euró drágulása mellett az a bejelentés is hatott, hogy a Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke elégedettségét fejezte ki az euró ereje láttán.
A Deák Ferenc utcában 7,8 milliárd forintos forgalom mellett kereskedtek tegnap, a nap nyertese a Richter és a Matáv lett. A magyar piacon a vezető részvényeket szemezgették a befektetők, a Matáv százezredik ADSL-bekötése a Richter Plan–B vény nélküli, piaci forgalmazásának FDA-jóváhagyását kedvező hírként kezelték a befektetők, de a Rába kínai szerződése és a Nabi tizenhatmillió dolláros San Diegó-i megrendelése is javított a hangulaton.
A Rába vezérigazgatója, Pintér István a Shuguang Automotive Group és a Dandong Huanghai cégekkel közös vállalat létrehozására kötött előszerződést. A Rába ezzel újabb lépést tett az ázsiai piac meghódításának irányába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.