Élethosszig tartó tanulás

F E L N Ő T T K É P Z É S

2003. 12. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz éve folyik kiegészítő levelező egyetemi közgazdász-alapképzés a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Karán, a gazdálkodási szakon. Farkas Ferenc egyetemi tanár, a tagozat vezetője elmondta: a szakra főiskolai diplomával rendelkezők kerülhetnek be, a program illeszkedik mind a magyar felsőoktatás megújuló struktúrájához, mind pedig a bolognai elv szerinti EU-normákhoz és -elvárásokhoz. Olyan lineáris képzési forma, amely a tudásanyagok egymásra épülésén alapul. A folyamatos megújítás, amely a képzés eddigi szakaszait jellemezte, most tovább gyorsul. Az EU tagországainak gazdasági összetettsége, az üzleti kockázatok növekedése, az úgynevezett e-business (információtechnikai fejlődés) olyan kihívások, amelyekre a képzés szerkezetének és tartalmának fejlesztésével mindennapi válaszokat kell adni. Az elmúlt tíz évben a hallgatói létszám is folyamatosan növekedett, az első évfolyam 40-50 fővel indult, ma viszont már egy-egy évfolyam több mint 300 hallgatót fogad. A főiskolai közgazdász végzettségűek jelentkezését várják azokból az intézményekből, amelyek Magyarországon jelenleg összesen 43 programban oktatnak diákokat. Az érdeklődők a pécsi szakon négy féléves képzés után fél évig dolgozhatnak a diplomamunkájukon.
A statisztikák szerint a hallgatók 90-95 százaléka már rendelkezik munkahellyel, ahol az egyetemi diploma azért fontos, mert ezzel a munkaerő-piaci pozíciójukat is stabilizálni tudják. A diákok közel négyötöde Budapestről érkezik, a Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatok és a hazai tulajdonú nagy, illetve közepes vállalkozások szinte teljes köre küldött már hallgatókat Pécsre. Az úgynevezett kimeneti követelmény két gazdasági, legalább középfokú, „C” típusú szaknyelvi vizsgát jelent. Idén az egyetem Közgazdaság-tudományi Kara e programnak új szlogent választott, amely így hangzik: Folytasd szeptemberben! Azaz az élethosszig tartó tanulás elve szerint már az első diploma megszerzése után érdemes továbbtanulni. A szakra felvételi vizsga nélkül lehet bekerülni, a korábban megszerzett eredmények alapján.Tíz éve folyik kiegészítő levelező egyetemi közgazdász-alapképzés a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Karán, a gazdálkodási szakon. Farkas Ferenc egyetemi tanár, a tagozat vezetője elmondta: a szakra főiskolai diplomával rendelkezők kerülhetnek be, a program illeszkedik mind a magyar felsőoktatás megújuló struktúrájához, mind pedig a bolognai elv szerinti EU-normákhoz és -elvárásokhoz. Olyan lineáris képzési forma, amely a tudásanyagok egymásra épülésén alapul. A folyamatos megújítás, amely a képzés eddigi szakaszait jellemezte, most tovább gyorsul. Az EU tagországainak gazdasági összetettsége, az üzleti kockázatok növekedése, az úgynevezett e-business (információtechnikai fejlődés) olyan kihívások, amelyekre a képzés szerkezetének és tartalmának fejlesztésével mindennapi válaszokat kell adni. Az elmúlt tíz évben a hallgatói létszám is folyamatosan növekedett, az első évfolyam 40-50 fővel indult, ma viszont már egy-egy évfolyam több mint 300 hallgatót fogad. A főiskolai közgazdász végzettségűek jelentkezését várják azokból az intézményekből, amelyek Magyarországon jelenleg összesen 43 programban oktatnak diákokat. Az érdeklődők a pécsi szakon négy féléves képzés után fél évig dolgozhatnak a diplomamunkájukon.
A statisztikák szerint a hallgatók 90-95 százaléka már rendelkezik munkahellyel, ahol az egyetemi diploma azért fontos, mert ezzel a munkaerő-piaci pozíciójukat is stabilizálni tudják. A diákok közel négyötöde Budapestről érkezik, a Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatok és a hazai tulajdonú nagy, illetve közepes vállalkozások szinte teljes köre küldött már hallgatókat Pécsre. Az úgynevezett kimeneti követelmény két gazdasági, legalább középfokú, „C” típusú szaknyelvi vizsgát jelent. Idén az egyetem Közgazdaság-tudományi Kara e programnak új szlogent választott, amely így hangzik: Folytasd szeptemberben! Azaz az élethosszig tartó tanulás elve szerint már az első diploma megszerzése után érdemes továbbtanulni. A szakra felvételi vizsga nélkül lehet bekerülni, a korábban megszerzett eredmények alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.