Érdektelenség a BÉT-en

2003. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitás után emelkedett, majd a kereskedés legnagyobb részét gyengüléssel töltötte tegnap a Budapesti Értéktőzsde indexe. A reggeli ötvenpontos növekedést erős eladási hullám fordította meg, így a BUX előbb 9225 pontig emelkedett, majd onnan 9133 pontig zuhant. A befektetők vélhetőleg a nemzetközi hangulatot figyelve döntöttek az eladás mellett. Európában vegyesen mozogtak az árfolyamok: Frankfurtban gyengült a DAX kurzusa, míg Londonban az FTSE mérsékelt emelkedést jelzett. Az amerikai tőzsdenyitások előtt mindenki optimista volt, mivel a United Airlines kétmilliárd dolláros tőkeinjekciót kapott, sőt javította volna a kedélyeket a China Life és az Orbitz.com tőzsdei bevezetése is. A kedvező hangulat ellenére végül gyengüléssel nyitott a Wall Street, ez rányomta bélyegét az európai árfolyamokra is.
Pesten a BUX napi mélypontja közelében, 9137 ponton zárt, ez 163 pontos veszteségnek felelt meg. Az elemzők zárás után elmondták, hogy a BÉT-en tegnap a blue chipeket egyáltalán nem kedvelték a befektetők, ez indokolta a vezető részvények gyengülését. A Matáv 30 forinttal, a Mol 110 forinttal, az OTP 55 forinttal lett olcsóbb, a Richter-papírok ára 90 forinttal lett alacsonyabb. A forgalom alig haladta meg az 5,3 milliárd forintot, ebből az OTP-re kötötték a legnagyobb részt. A kis forgalmú papírok sorából a Forrás, a Brau és a BorsodChem drágult a legjobban. A brókerek rámutattak, hogy a karácsonyi szezon előtt nem túl nagy az érdeklődés, hiába jelentenek kedvező adatokat a cégek, hiába drágulnak a technológiai papírok, a BÉT-en lassan elérkezik a karácsonyi holtszezon. A Richter tegnap közölte, hogy az amerikai gyógyszer-engedélyező szervezet, az FDA szakértőinek bizottsága úgy döntött, hogy támogatják a Richter Plan–B nevű fogamzásgátló tablettájának vény nélküli forgalmazását. A szakértők megjegyezték, hogy a Richter legfontosabb és legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban újabb részesedést szerezhet a Plan–B értékesítésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.