Fut a Richter szekere

2003. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes árfolyam-növekedéssel indult a tegnapi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén, a befektetők korrekcióra számítottak, ezért megjelentek a vételi oldalon. Miután kiderült, hogy a forint árfolyamát újabb és újabb támadások érik, a vevők kihátráltak a vásárlási megbízásaikból.
A BÉT forgalma nem érte el a 8,7 milliárd forintos szintet, ebből a legnagyobb részt (3,69 milliárd forint) az OTP-papírok adásvételére költötték. A banki papírok 1,1 százalékkal gyengültek, visszaesett még Mol és a Matáv kurzusa is. A nap meglepetését a Richter okozta ötszázalékos drágulásával, de jól szerepelt még a Borsod Chem és az Antenna Hungária is.
A Richter részvényeinek emelkedését az okozta, hogy a napokban bejelentette a gyógyszergyártó cég, hogy az amerikai Ivax Corporationnal megállapodott több generikus gyógyszer fejlesztésében az amerikai piac számára. Ezeket a gyógyszereket kizárólag az Ivax egysége, az Ivax Pharmaceuticals Inc. fogja terjeszteni az Egyesült Államokban. A magyar gyógyszergyártó ezzel a szerződéssel tovább növeli piaci szerepét az Amerikai Egyesült Államokban, és az EU–USA-piacokon történő értékesítési lehetőségeit. Szakértők rámutattak, hogy a Richter sikersztorija egyre nagyobb méreteket ölt.
Az Antenna Hungária esetében az okozott drágulást, hogy az igazgatóságba beválasztották a Forrás Rt. és az ÁPV Rt. egy-egy delegáltját is. A befektetők ezt a privatizáció közelségével magyarázták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.