Hajrában a menedzserképzés

F E L N Ő T T K É P Z É S <br/> <br/>Néhány év alatt Magyarországon is jelentős szerepet kapott a másoddiploma megszerzése vagy a menedzseri fokozat elérése. A Master of Business Administration (MBA) a világ legrangosabb, legismertebb és legelismertebb egyetemi fokozatú végzettsége az üzleti világban. Az MBA az egész világon egyet jelent, mint az üzleti szférában való jártasságot. Az MBA-oktatásban részt vevőkre Nyugat-Európában már a képzés ideje alatt lecsapnak a fejvadászok és a munkaadók.

2003. 12. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeleg az európai uniós csatlakozás napja, már csak öt és fél hónap van hátra. Azok a vállalatvezetők, akik a jövőben is érvényesülni akarnak és azok a felsőfokú diplomával rendelkezők, akik affinitást éreznek az uniós munkalehetőségek iránt, vélhetőleg már felkészülten várják 2004 májusát. A vezetők többsége valamilyen posztgraduális képzésen sajátította el vállalatvezetési ismereteit. Ezeken a menedzserképzéseken a legfontosabb cél, hogy a hallgatók minden szempontból átfogó képet kapjanak. A menedzsmentismeretek elsajátításának több fontos feltétele van, elsősorban egy jó nevű nemzetközi oktatási központban kell végezni, másrészt az anyanyelv mellett még legalább egy idegen nyelvismerettel kell rendelkezni. Akik képesek munka vagy tanulás mellett elvégezni az MBA-kurzust, azok felkészülten várhatják az uniós munkalehetőségeket. Akik viszont eddig elszalasztották ezt a lehetőséget, azoknak sem késő, hiszen több neves magyar oktatási intézmény kínál keresztféléves MBA- vagy menedzserkurzust.
A magyar MBA-oktatáson csak azok vehetnek részt, akik felsőfokú diplomával rendelkeznek. Ez tőlünk nyugatra másként van. A nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban nincs végzettséghez kötve az MBA-diploma megszerzése.
Miközben egyre nagyobb az érdeklődés a Master of Business Administration képzés iránt idehaza, addig az oktatási intézmények is egyre jobb és jobb feltételeket tudnak kínálni a hallgatóknak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2003 őszén indult MBA-képzésére jelentős túljelentkezés volt, ezért a kurzus vezetése úgy döntött, hogy 2004 februárjától minden félévben elindítják az MBA- és a posztgraduális menedzserképzést. A cél az volt, hogy a hallgatók mozgástere bővüljön, a képzések struktúrája egyszerűsödjön. Ezekkel a célokkal megoldotta a BME-MBA, hogy a menedzser-képzésre jelentkezők a későbbiekben akár az MBA-diploma megszerzését is célul tűzhessék ki. Így érvényét veszti a felvételi vizsga, azok a jelentkezők, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek minden további nélkül felvételt nyerhetnek a menedzserképzésre, és a harmadik félévben eldönthetik, hogy szeretnének-e MBA-diplomát is szerezni. Akadályt csupán a túljelentkezés szabhat. Ebben az esetben az MBA vezetése rangsort állított ki, így azok a legesélyesebbek a felvétel esetében, akiknek hosszabb szakmai tapasztalatuk van, és akár több nyelvből is vizsgával rendelkeznek.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel szemben, a Duna ellenkező partján található Magyarország másik legnagyobb MBA-oktatást szervező egyeteme, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, ahol a Budapesti Vezetőképző Központ (BSM) vállalja a menedzserek képzését. A BSM nem hagyható ki semmilyen módon a magyar MBA-oktatók közül, hiszen a BME-MBA és a BSM egymás riválisaként működik. A Budapesti Vezetőképző Központ az ország legnagyobb hagyományokkal rendelkező üzleti iskolája. A vezetőképző mögött az ország legnagyobb, legismertebb szakirányú képzést nyújtó intézménye áll. Oktatási módszertanuk jelentős mértékben épít esettanulmányok feldolgozására, így fejlesztve a hallgatók problémamegoldó képességét és elősegítve az oktató-hallgató, illetve hallgató-hallgató közötti tapasztalatcserét. A kis létszámú csoportokon belül lehetőség nyílik az egyéni igények figyelembevételére, a passzív ismeretbefogadás helyett a bővülő ismeretek intenzív használatára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.